Statul constipat care se crede captiv

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Revolutiile se intampla din diverse motive, dar exista o regula generala: revolta este aproape cand oamenii sunt nemultumiti de orice ar face/nu face puterea. Traim in aceasta stare déjà de cativa ani. De fapt de mai bine de doua decenii, dar de fiecare data birocratii au fost suficient de abili sa gestioneze supararile multumii canalizandu-le spre cineva sau ceva. Mai putin le-a reusit in 2009, dar numai aparent, pentru ca in final au ramas aceiasi oameni de sistem, doar capii s-au schimbat.
Nu vorbesc despre revolutii in contextul protestelor anuntate de DA. Revolutiile anuntate sunt niste ineptii, mai ales cele amanate si jucate in multe episoade. Astazi o revolta poate apare de la orice fleac si nimeni nu poate spune exact ce ar putea sa o provoace: poate Salaru cu declaratiile despre NATO – poporului nu-i place insecuritatea, poate Fusu cu anti-reforma, poporului ii place stabilitatea, poate dosarul Caravita, poporul vrea sange, poate concertul lui Usatii, poporul se crede mare cand se trezeste in multime. Poate orice si oricine, poate oricand si oriunde. Poate si nu poate.
S-ar parea ciudat ca traim intr-o stare de revolutie permanenta din cea de care tot incerca sa ne convinga Tkaciuk, dar suntem constipati cand vine vorba de actiuni. Si asa din partz in partz am ajuns la o noua sarbatoare fie a independentei, fie a republicii si ne indreptam ochii spre toamna, cand cica se numara protestele si care nu mai stiu de cati ani promite sa fie fierbinte. De ce se intampla aceasta? Pentru ca si cei care ne conduc tot sunt din randurile noastre, mai satui, mai obraznici, dar tot de-ai nostri.Ei tot jinduiesc revolutii! priviti la ministra Fusu care reformeaza reforma educatiei, reformata dupa multiplele reforme din 90 incoace! Reforma permanenta si revolutie de palat! Cum sa mai faci revolutii, cand in guvern revolutia este in toi?! La transporturi au venit democratii si nu mai mergeau trenurile, in schimb se faceau drumuri, s-au intors liberalii – iar merg trenurile, dar nu se mai fac drumuri. Si numai ministrii apararii de la PL, PLDM, din nou PL ne trag in NATO, in pofida tuturor si sub umbrela garantului Constitutiei, incalcand Constitutia si urmand fidel mintea moldoveanului.
Aceiasi oamenii se tot schimba cu locul in aceiasi guvernare din 2009 incoace si toti promit reforme. (si cei de pana la 2009 au facut acelasi lucru) Multi cred ca reformele nu se implementeaza, altii in general au senzatia ca au fost mintiti. Fals! Urmariti atent. Mai intai ne-a trebuit un Centru National Anticoruptie in loc de Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei- l-au facut. Apoi l-au tot reformat prin legi cadru si modificari pe ici colo de norme, au facut concurs, au ales vechiul director…si imediat i-au contestat legitimintatea. Imediat au inceput sa spuna ca avem nevoie de reforme la CNA pentru ca altfel nu putem lupta cu coruptia. Vrem, dar nu putem.
Dupa aceiasi schema au creat CNI, despre care nimeni nu a spus ca ar fi trebuit creat din start ca lumea, dar spun ca trebuie urgent reformat. Spun asta din ziua votarii. Au marit salariile judecatorilor, au desemnat guverne, au numit ambasadori dupa aceiasi schema. Revolutionarii de ieri sunt inima sistemului contestat azi, iar daca maine va fi o revolutie, vor veni cei de alaltaieri si o vor lua de la capat. Si la ce bun ar veni altii din afara, daca si acestia de azi au agenda plina si se tot vantura din functie in functie reformand ce au facut predecesorii si dand de lucru celor care asteapta sa vina?!

Constipatie, inseamna circuitul inchis al rahatului, cauzat de incapacitatea patologica de a-l evacua. Ce vreau sa spun este ca aceasta schizofrenie, numita stat, va continua sa existe intre reforme si revolutii imaginare care se impaca foarte bine cu obsesia pentru stabilitate.

Comentarii

Iuliana Bordeianu

Iuliana Bordeianu

Iuliana Bordeianu, jurnalist. 10 ani am făcut știri politice pentru cele mai citate agenții de presă din țara în calitate de reporter, editor, șef de department. 3 ani de știri TV în calitate de producător și coordinator de programe nu mi-au creat de...

Ultimele articole