Statele [dez]Unite ale Americii?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Am scris în numeroase postări despre problemele identitare cu care se confruntă astăzi mai multe ţări, din toate regiunile lumii. Şi Rusia, şi China, şi unele dintre ţările europene au de înfruntat în acest secol un şir de revendicări identitare (etno-rasiale sau confesionale) atât de serioase, încât există riscul dezmembrării acestor formaţiuni statale. Statele Unite ale Americii vor trebui şi ele să facă faţă unor provocări interne dificil de gestionat. În această ţară deosebit de eterogenă în plan etno-rasial, politicile de asimilare au falimentat, iar trecerea la multiculturalism a accentuat şi mai mult diferenţele între grupurile identitare (vezi “Statele Unite şi eşecul strategiilor identitare”). Iată de ce unii experţi vorbesc despre o eventuală destrămare a SUA (vezi în acest sens articolul “În SUA, falimentul ar putea fi identitar”). Ansamblul vocilor care atenţionează asupra riscurilor interne ale SUA conţine şi unele nume notorii, a căror opinie nu poate fi neglijată.       

Samuel Huntington, o somitate în lumea experţilor în domeniul conflictelor identitare, autorul “Ciocnirii civilizaţiilor”, publică în 2004 o nouă carte – “Cine suntem noi?” (“Who are we?”). În studiul său, Huntington face o analiză a situaţiei demografice din SUA, afectate de valul de imigraţie hispanică, şi susţine că Statele Unite îşi vor păstra integritatea doar dacă se vor păstra fundamentele tradiţionale anglo-protestante care au stat la originile creării ţării. Migranţii din Mexic însă nu trec prin procesul de aculturaţie, nu sunt asimilaţi şi nu acceptă etica şi valorile protestante, ceea ce duce la “divizarea Statelor Unite în două popoare, două culturi şi două limbi” [Huntington, 2004]. Complementar, în 2005, Richard Lamm, care fusese în perioada 1975-1987 guvernator al statului Colorado, face public un mesaj plin de sarcasm faţă de politica identitară oficială, el afirmând că pentru a distruge America, primul lucru pe care trebuie să-l faci e să o transformi într-o ţară multilingvă şi biculturală. “Istoria arată că nicio naţiune nu a putut supravieţui tensiunilor, conflictelor şi antagonismelor a două sau mai multe limbi şi culturi”, susţine Lamm, după care continuă: “Al doilea lucru de făcut pentru a distruge America: inventează “multiculturalismul” şi încurajează-i pe imigranţi să-şi păstreze propria cultură”[i]. 

Tot în 2005, scriitorul şi savantul Juan Enriquez publică o carte întitulată ingenios “Statele Dezunite ale Americii” (“The Untied States of America”), în care susţine că Statele Unite nu au suficientă imunitate pentru a rezista forţelor de disoluţie, care au destrămat atâtea ţări şi naţiuni până în prezent, iar americanii ar trebui să se pregătească pentru un viitor al SUA incert, dificil, aflat sub zodia destrămării. Enriquez descrie procesele de polarizare socială şi administrativă din Statele Unite, care erodează SUA din interior şi duc în mod inevitabil la fragmentarea ţării. În opinia autorului, statele din care sunt formate SUA au o istorie mult prea pestriţă şi tulburată de violenţe, ele au fost alipite unul câte unul la corpul ţării, ceea ce nu inspiră încredere în gradul lor înalt de coeziune. Teritoriul statului Texas, bunăoară, a trecut în ultimii cinci sute de ani sub suveranitatea mai multor ţări, care îl redobândeau prin luptă una de la alta. La început a fost Spania (1519–1685), apoi Franţa (1685–1690), iarăşi Spania (1690–1821), Mexica (1821–1836), Republica Texas (1836–1845), Statele Confederaţiei (1861–1865) şi în sfârşit SUA (1865– ) [Enriquez, 2005, p. 46]. În opinia lui Enriquez, există toate temeiurile să credem că istoria turbulentă a acestui stat nu se va opri la statutul actual.

În decembrie 2012, o nouă prognoză sumbră în adresa SUA a venit din partea ultimului conducător al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov. Acesta a declarat în cadrul unei conferinţe de la Istanbul că dacă Statele Unite nu vor înceta să repete greşelile Uniunii Sovietice (de ex., politica hegemonică, invazia în Afganistan, ciocnirile pe criterii religioase), atunci SUA ar putea repeta soarta URSS, care s-a destrămat în cincisprezece republici[ii]. În general, există numeroase articole analitice cu privire la perspectiva destrămării Statelor Unite, cu prezentarea diverselor scenarii, mai mult sau mai puţin argumentate, unele pe jumătate realizate deja[iii]. Multitudinea acestor scenarii, vocile tot mai solide care lansează asemenea prognoze sunt o dovadă intrinsecă a faptului că situaţia identitară şi socială din SUA denotă fisuri evidente. Este cert un lucru: acest imperiu multirasial se va dezintegra în mod inevitabil şi această dezintegrare se va produce pe falii identitare, etno-rasiale; procesul e deja în desfăşurare şi implozia se poate produce în termene mai scurte decât îşi închipuie populaţia Statelor Unite. În momentul când acest lucru e va întâmpla, în lume se vor produce cutremure geo-politice greu de imaginat; lumea pur şi simplu va deveni altfel în plan ideologic.

(Bibliografia va fi afişată integral în cartea asupra căreia lucrez, despre conflictele identitare).

Mai multe articole găseşti aici: Instinct şi Raţiune


[i]Richard Lamm on Multiculturalism // http://www.truthorfiction.com/rumors/l/lamm.htm

[ii] Soviet-style disintegration awaits US: Gorbachev // Press TV. Dec 15, 2012 / http://www.presstv.ir/detail/2012/12/15/278137/us-to-collapse-sovietstyle-gorbachev/

[iii]Сепаратизм в США и перспектива распада страны // Наталья Доровская. 3 октября 2012 года / http://www.memoid.ru/node/Separatizm_v_SSHA_i_perspektiva_ih_raspada

Comentarii

Dorian Furtună

Dorian Furtună

Etolog, Doctor în Biologie; cercetări în domeniul Etologiei sociale (fundamentele biologice ale comportamentului social şi politic). Interesul ştiinţific: conflictele identitare, agresivitatea socială, ierarhiile, instinctele sociale, antropogeneza, ...

Ultimele articole