Spre deosebire de R.Moldova, Ucraina își cunoaște prețul. Filat crede că suntem idioți terminați și vom cumpăra de la el blana ursului din pădure (Fragment din cartea ”Căderea Armaghedonului”)

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Liderii de la Kiev au cerut 160 de miliarde de euro pentru modernizarea economiei. Ea este considerată ”neproporţională, exorbitantă” de către Stefan Fule, comisarul european pentru integrare la forumul de afaceri de la Vilnius, care a avut loc joi.

Veți afla în finalul acestui articole de ce Ucraina stabilește un preț atât de mare, în timp ce RM , prin Filat, Leancă, Gherman-Snegur nu spun nimic. De fapt, ne hrănesc cu promisiuni după cum au făcut-o în electorală. Ei speră că vom uita de salariul mediu de 500 de euro, de călătoria fără vize în UE, toate devenite niște blestemări ale oamenilor, care îi vor ajunge pe mincinoși.

Cert e că oamenii s-au deșteptat. Neînțelegând ce caută Filat la Vilnius și nu apare în pozele ce imortalizează parafarea acordurilor, un cititor ironizează: „O scăpare ireparabilă şi de neiertat. Cum aşa? Fotografiaţi-l, daţi-i să ţină în mâna ceva. Daţi-i vre-o hârtie să semneze. Nu contează care hârtie, important e să-l arătaţi la televizor că este acolo, că are grijă de noi, că se străduiește pentru binele poporului. Ca atare, nu contează pentru ce se străduiește el, şi nici nu e nevoie de argumentat cu ceva – important e să spuneţi că e PENTRU popor. Nopţile nu doarme, toate chinurile sunt doar pentru popor. Nu uitaţi să pomeniţi cu glas oficial şi solemn, că totul se datorează numai lui. El unul şi numai el. Fără el nici troleibuzele în Vilnius nu ar fi circulat”.

Filat a ajuns rău de tot în conștiința colectivă a poporului. I-am sugerat să-și ia o pauză de gândire, dar nu ai cu cine vorbi –pielea rea și răpănoasă ori o bate ori o lasă.

Cred că anume Filat se face vinovat pentru faptul că nu știm ce vrem și ce cerem. Totul intră în afacerile lui Filat. Ca și acordurile parafate pe care nu le-a văzut nimeni , în R.Moldova totul este ținut la index de triada Filat Leancă-Snegur, cei care au vrut să ne responsabilizeze cu pactul, care au considerat că președintele Timofti, care i-a salvat de la moarte sigură, nu trebuie să se deplaseze la Vlinius. Aceștia chiar încurcă politica și guvernarea de calitate cu afacerile murdare.

Conform ultimelor sondaje partidul lui Filat înregistrează un deficit cronic de încredere din partea populației, iar defunctul prim ministru a fost demis pentru corupție.

Doar niște reporteri și analiști de duzină, aflați în simbria lui Filat, pot sălta în sus de bucurie, admițând că RM are flori și busuioc în drumul către UE. Dar nu este așa. Dacă erau onești, cei trei îi rugau pe oficialii europeni, inclusiv pe comisarul pentru integrare europeană să confirme oficial, pentru instituțiile media că:
1. Acordurile de asociere nu pot fi publicate până la parafare;

2. Să motiveze pentru un stat divizat că rigorile impuse nu îl vor transforma în arena unor conflicte armate, fiind vorba de implicarea Federației Ruse;

3. Să stabilească termenele concrete ale admiterii în UE, dacă e tot poveste de succes, dar să nu se elimine dreptul de a depune cerere de intrare, omițând, în general, posibilitatea extinderii UE, fiindcă se opun Germania și Franța;

Nici pe timpul comuniștilor nu s-au făcut atâtea secrete de către guvernare. Interzicerea transmiteri live a ședințelor guvernului, privatizarea frauduloasă a Băncii de Economii și Concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, atacurile rider, Pădurea Domnească, iată palmaresul guvernanților care vor să ne convingă că sunt cei indicați să ne reprezinte și să ne conducă în UE.

Ei țin populația în ignoranță și diplomații străini, acreditați în R.Moldova, au semnalat această carență.

Înainte de anunțarea vizitei Secretarului de Stat al SUA la Chișinău ultimul care a lansat un avertisment sever actualei guvernări a fost William Moser, Ambasadorul SUA în R.Moldova. El consideră că transparența în privatizări, dar nu numai, trebuie să fie maximă: ”… toate procesele trebuie să fie deschise. Oamenii trebuie să poată pună întrebări și să primească răspunsuri…”

Primul ministru în R.Moldova nu ține conferințe de presă, ministrul de externe tace mâlc. Parlamentul nu are ce spune. În R.Moldova interviuri acordă numai Vlad Filat. La lectura lor cărora își faci semnul crucii, fiindcă sunt agramate din punct de vedere politic și economic. Nu au substanță.

Am aflat cu surprindere de ce la Vilnius nu se discută extinderea. Am aflat de la președintele Băsescu că ,de fapt , ea nici nu era preconizată. Așa că Filat, Leancă, Snegur-Gherman pot fi numiți neonești cu propriul popor și sancționați la urne.

Iată, deci, adevărul. Spune președinte României, înainte de plecare la Vilnius: ” … acest summit al Parteneriatului Estic este „esențial, extrem de important” pentru că este pentru prima data când ceea ce s-a numit inițial „sinergia Marii Negre”… politica de vecinătate a UE în aceasta zona „capătă o dimensiune concretă…Marea problemă e Ucraina, care va și face diferența. Dacă Ucraina va semna, va fi un summit de succes al Parteneriatului Estic și un succes al UE, dar și al țărilor din vecinătatea UE. Dacă nu va semna, va fi doar un important pas înainte în relațiile de parteneriat ale UE cu cele 6 state din vecinătatea estică.

Președintele Băsescu a mai afirmat că la Vilnius, Republica Moldova şi Georgia vor semna acordurile de asociere şi liber schimb, dar condiţiile vor fi mai „riscante”, fără Ucraina.
Cu alte cuvinte, ne-am simți într-un bloc – Georgia, Moldova şi Ucraina. Ne-ar fi mai ușor să negociem cu Rusia fiindcă ea fără Ucraina nu este la fel de puternică. Iată, deci, de ce pun preț atât de mare ucrainenii pe semnarea acordurilor de asociere, tocmai 160 de miliarde de euro.

Doar internetul le împiedică celor trei să ne țină într-un vid informațional cu televiziunile lor aservite. Căutăm, ne documentăm și punem întrebări, dar la ele nu răspunde nimeni. Nu au ce spune, fiindcă nu le au. Pentru cei trei – Filat, Leancă, Gherman-Snegur, care umblă cu Pactul ca cetățenii cu Ursul sau cu Capra prin întreaga Republică vine momentul adevărului. Ei nu vor reuși să instaureze o dictatură liberal-democrată, oricât de multe eforturi ar depune. Timpul lor expiră odată cu parafarea documentelor de la Vilnius, care este un succes al UE, dar nu al lor.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Vasile Grozavu

Vasile Grozavu

Spre nenorocul nostru, de 22 de ani ne căznim să aflăm răspuns la întrebarea: ”Și acum încotro?”. Cred că am aflat acest răspuns și cartea mea, ”Înapoi, pe Drumul Mătăsii”, dă un răspuns clar la această întrebare. Eliminarea trădării ca metodă utili...

Ultimele articole