Speranţa pâlpâie, între război şi încetarea focului, pe pământul păcii

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Războiul din Gaza a ucis până acum cel puțin 2133 de palestinieni și  a rănit mai mult de 11.000, potrivit oficialilor palestinieni. ONU estimează că mai mult de 17.000 de case au fost distruse, lăsând 100.000 de oameni fără adăpost.

Şi în noaptea care a trecut au fost atacate 15 obiective, considerate de armata israeliană posibile locuri de ascundere a militanţilor Hamas. Au fost distruse, printre altele, două mari clădiri din Gaza şi o şcoală. Prima clădire, Turnul Basha, avea zeci de apartamente şi magazine fiind făcută una cu pământul. Al doilea edificiu, numit Complexul italian, care avea 72 de apartamente şi 60 de magazine, a fost serios avariat. 25 de localnici au fost răniţi în urma bombardării acestui ultim edificiu. A mai fost bombardată o şcoală din cartierul Gaza City al-Zaytun, sub pretextul că de acolo a tras aruncătorul de grenade care a cauzat moartea copilului israelian Daniel Tregerman, în vârstă de 4 ani. În toate situaţiile menţionate populaţia a fost avertizată să evacueze clădirile respective.

Tot azi s-a anunţat că Hamas și Jihadul Islamic au acceptat propunerea egipteană, de încetare a focului, și sunt în așteptarea răspunsului Israelului, a declarat un oficial al Hamas, la Cairo, Mousa Abu Marzou. El a precizat:„Noul document egiptean este acceptabil, dar încă discutăm detaliile sale cu partea egipteană”.

Oficialii palestinieni și israelieni au confirmat luni seara că o propunere a Egiptului, de încetare a focului, una reînnoită se discută și că fracțiunile palestiniene sunt încă în așteptare pentru răspunsul Israelului, pentru o încetare a focului limitată la o lună , după care discuții suplimentare vor avea loc.

Noua propunere egipteană include deschiderea punctului de trecere a frontierei Rafah, deschiderea frontierei Gaza cu Israelul, pentru a permite trecerea de bunuri și materiale de construcții pentru reconstrucția Fâșiei, și extinderea zonei de pescuit a celor din Gaza, la 6 mile.

Luni noaptea, oficiali americani și diplomați din alte state membre ale ONU au declarat că Washington-ul a prezentat propriul proiect pentru o rezoluție a Consiliului de Securitate, care cere o încetare a focului între Israel și palestinieni, în Fâșia Gaza.

Despre trecutul, prezentul şi viitorul posibil al coexistenţei evreilor şi palestinienilor, în două state independente, sau chiar într-unul singur, dar cu drepturi egale, am discutat cu Excelenţa Sa, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al statului Palestina,în România, Ahmad Aqel.

Interviul are relevanţă pentru cei care nu uită de epoleţii rupţi ai ofiţerilor români, ce se retrăgeau din Basarabia, rupţi de vorbitori ai unei limbi altfel respectabilă, cu condiţia ca libertatea  şi egalitatea să nu fie doar pentru unii, iar pentru ceilalţi doar umilirea nefirească şi sărăcia indusă abil, din raţiuni de ocupare succesivă a unor arealuri nicicând locuite, decât ca oaspeţi, în Europa, de predecesorii nervoşilor membri ai cabinetului israelian.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Ion Petrescu

Ion Petrescu

S-a născut la 2 noiembrie 1955, în Bucureşti, tatăl, Ion, fiind din judeţul Argeş, iar mama, Tamara, din stânga Prutului. A urmat cariera militară avansând până la gradul de colonel, fiind opt ani director al Trustului de Presă al Armatei României. ...

Ultimele articole