SORIN IONIȚĂ ȘI PĂGUBOASA LUI SUPERIORITATE

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Sâmbătă, 8 aprilie 2017, la Chișinău a avut loc o dezbatere publică cu tema: Modificarea sistemului electoral din Republica Moldova – pro și contra. La această manifestare au participat doi vorbitori cheie, primul a fost liderul Parlamentului moldovean, Andrian Candu, care a prezentat argumente în favoarea introducerii votului uninominal, oponentul lui fiind președintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase.

Îmi pare rău că moderatorii acestei conferințe, Vasile Butnaru, Liliana Barbaroșie de la Europa Liberă și Igor Мunteanu de la IDIS Viitorul, nu au dat dovadă de imparțialitate în selectarea vorbitorilor din sală și au favorizat, în mod deschis, pe cei care au avut un discurs împotriva introducerii votului uninominal.

Liderul PPDA, Andrei Năstase, a transformat discursul său într-o declarație politică îndreptată împotriva liderului PDM, Vlad Plahotniuc. Un discurs pe care, ca un școlar din clasele primare, l-a citit de pe foaie.

Prezent la manifestare, comentatorul politic liberal Sorin Ioniță, i-a luat peste picior pe cei care sunt în favoarea schimbării sistemului electoral moldovenesc și a încercat să le dea moldovenilor lecții de politologie. Obiceiul acesta, de a veni între Prut și Nistru și de a-i trata pe autohtoni cu superioritate este unul păgubos. Domnia sa nu este impresionat de suma provocărilor interne și externe cu care se confruntă Republica Moldova, de asta, indicațiile prevăzute în proiect sunt executate fără a analiza întregul context politic existent între Prut și Nistru. Îi amintesc expertului liberal că, în timp ce domnia sa făcea glume pe seama statului moldav, serviciile speciale ale Ministerului de Interne de la Chișinău reușeau să anihileze o tentativă de asasinat la adresa președintelui PDM, Vlad Plahotniuc.

Desigur, e mai comod să ignori pericolele/riscurile care apar la adresa statului moldovean atunci când există suficientă voință politică pentru ca guvernul moldovean să lupte cu criminalitatea financiară rusă și să oprească spălarea banilor FSB prin băncile moldovene. E mai confortabil ca, la adăpostul oferit de participarea la o conferință internațională, să se facă că “plouă”. Probabil ăsta e motivul pentru care nu a luat în considerare tentativa reală de asasinare a liderului celui mai important partid parlamentar pro-european.

Domnul Sorin Ioniță își poate imagina ce s-ar fi întâmplat dacă, Doamne ferește, tentativa de asasinat ar fi avut succes? Ori dezvoltarea unui asemenea nefericit scenariu nu intră în aria de competență ale domniei sale fiind mai degrabă îndreptățit să găsească argumente doar în favoarea celor din fotografie, personaje politice care sunt împotriva implementării votului uninominal?

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole