Sondajele şi rating-ul ARMATEI

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Rezultatele Barometrului Opiniei Publice (BOP), realizat de Centrul de Investigații Sociologice și Marketing “CBS-AXA”, la comanda Institutului de Politici Publice (IPP), au fost aşteptate de instituţia militară, deoarece urmau să fie un test pentru conducerea Ministerului Apărării în problema politicilor promovate, precum şi un răspuns la întrebarea „care este atitudinea populaţiei faţă de Armata Naţională atât în urma cazurilor tragice, cât şi atacurilor la adresa instituţie şi conducerii acesteia, întreprinse în ultima perioadă de unele forţe politice”.

Răspunsul la ultima întrebare era unul foarte actual, dacă ţinem cont că în toate atacurile asupra instituţiei forţele/persoanele respective strigau că sunt port-vocea poporului. Desigur, nu putem spune cu certitudine că rezultatele sondajului sunt un adevăr în ultimă instanţă, dar, cu siguranţă, constituie o bază pentru analiză. Mai mult, anume rezultatele BOP constituie VOCEA POPORULUI şi nu declaraţiile unor forţe/indivizi, care în goană după capital politic se prezintă drept această voce.

Potrivit sondajului din noiembrie 2013, armata, cu 42,1% de încredere, în topul preferinţelor, s-a clasat pe locul patru după Biserică (83,8), mass-media (52,3) şi primărie (46,5). Comparativ cu sondajul din luna aprilie curent, a fost înregistrată o creştere cu 1,1 puncte, lucru care denotă faptul că în pofida tuturor încercărilor unor forţe de a denatura imaginea instituţiei militare, cetăţenii consideră armata UNICA INSTITUŢIE DE STAT în care poţi avea încredere.

Mai mult, dacă analizăm scorul înregistrat la cele două capitole cu semnul PLUS – „oarecare încredere” şi „foarte mare încredere”, observăm că în ambele cazuri armata se află pe locul trei, cu 34,2% şi, respectiv, 7,9%. În cel de-al doilea caz cifra, la prima vedere, pare mică, dar doar Biserica înregistrează un scor de circa 52 la sută, în rest toate instituţiile prezente în sondaj fiind sub 10%.

Apropo, cele mai mari scoruri la capitolul încredere, armata le-a obţinut după 2009, când a înregistrat 54% (noiembrie 2009) şi 56% (mai 2012), fapt ce denotă că direcţiile de reformare şi modernizare a instituţiei, abordate de noua conducere sunt corecte şi apreciate de cetăţeni. În perioada respectivă, rating-ul armatei niciodată nu a scăzut mai jos de 41%, chiar dacă unele forţe trâmbițau nu o singură dată că în instituţia militară lipseşte disciplina şi capacitatea organelor de conducere de a dirija procesele.

Chiar şi la capitolul „deloc încredere”, armata, după Biserică (7,5), are cel mai mic scor de apreciere negativă din partea societăţii – 24,1%. Desigur şi această cifră trebuie să pună pe gânduri conducerea instituţiei militare, dar la celelalte structuri, inclusiv mass-media şi primărie, care în topul încrederii sunt înaintea armatei, indicativul respectiv este şi mai dezastruos, fiind mai mare de 25%.

Desigur, citind aceste rânduri, criticii armatei, în special cei din unele partide politice, vor reproşa că în toate acţiunile sale atacurile au fost îndreptate nu împotriva instituţiei militare, dar în conducătorul acesteia – Vitalie Marinuţa. Dar în Republica Moldova, aşa suntem noi, liderul structurii se asociază cu instituţia/partidul şi viceversa. Şi scorul unuia sau altuia reflectă încrederea cetăţenilor în aceştia, lucru demonstrat chiar şi în toate sondajele BOP din 1998. Deci şi în cazul nostru, dacă cetăţenii ar fi considerat că acelaşi Marinuţa nu ar face faţă cerinţelor, ratingul armatei era „mai jos de plintă (nije plintusa)”, cum le place să spună unora. Sondajele, însă arată contrar. Deci „mai jos de plintă” se află cei care atacă armata…

Comentarii

Valeriu Rusu

Valeriu Rusu

După absolvirea şcolii medii din satul Bilicenii Vechi, Sângerei, au urmat 4 ani de studii la facultatea de jurnalistică militară a Şcolii Politice Militare Superioare din Lvov. După 5 ani de serviciu în districtul militar din Transkaukazia, unde am ...

Ultimele articole