Sondaj România-două treimi vor Unirea până în 2018

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Un sondaj comandat de Adevărul.ro relevă adeziunea românilor față de ideea unionistă, văzută ca o soluție imediată.

După ce sondaje precedente evidențiau faptul că trei din patru români vor Unirea cu Republica Moldova, iată că acum s-au scos în evidență  aşteptările cetățenilor şi care cer un termen scurt pentru această misiune: 2018.

Anul 2018 adună mari emoții şi aşteptări şi este foarte probabil ca să asistăm în perioada imediat următoare la schimbări profunde.

Deloc surprinzător, doi din trei români vor ca Unirea să se înfăptuiască până în 2018.

Dorința acestora reflectă un grad ridicat de cunoaştere față de noul proiect de țară, enunțat ca atare de preşedintele României.

Un impact major asupra percepției publice din România îl au manifestațiile unioniste din Republica Moldova, ce adună din ce în ce mai mulți adepți. Acestea sunt corelate şi cu evenimentele de la Bucureşti unde mişcarea unionistă s-a extins din plan civic în cel politic.

În Parlamentul României ideea unionistă este îmbrățişată de toate partidele politice. În acest sens s-a format grupul Prietenii Unirii. Membri ai acestuia, senatori şi deputați, au vorbit românilor moldoveni cu ocazia ultimei Mari Adunări Naționale de la Chişinău.

Reflectarea realităților din Republica Moldova de către presa din România determină de asemenea o creştere a aşteptărilor, lucru ce duce la o presiune publică pe factorul politic şi administrativ.

Nu doar informația circulă între cele două state româneşti. România a devenit principalul investitor în Republica Moldova, iar noua elită de la Chişinău este în genere educată în Universitățile din România.

Deschiderea TVR Moldova a generat accentuarea fluxului informațional iar asociațiile culturale sunt ajutate de statul român.

2018 devine astfel o țintă propusă de societatea civilă, fiind de aşteptat o intensificare a mişcării unioniste, în momentul de față doar clasa politică de la Chişinău părând a prefera starea de facto.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Comentarii

Marius Dorin Lulea

Marius Dorin Lulea

- Istoric şi specialist pe probleme de geopolitică regională, preşedinte al Centrului pentru Cultură, Istorie şi Educaţie - Sunt militant activ pentru consolidarea democraţiei din Republica Moldova, apărarea drepturilor omului şi a creşterii imp...

Ultimele articole