Sondaj plătit de americani pune în dificultate adversarii uninominalului

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Ieri, au fost făcute publice rezultatele unui sondaj plătit de americani dar ascuns de moldoveni. Dar despre tăinuire, puțin mai jos. Mai întâi de toate, să mă fac înțeles de toți. Asociația Promo-Lex a comandat un sondaj plătit de USAID ( agenție finanțată de guvernul american), care arată că doar 23% dintre moldoveni cred că actualul model de alegee a Parlamentului este unul potrivit, iar 53 la sută optează fie pentru alegeri uninominale, fie vor implementarea unui sistem mixt (50% dintr edeputați pe liste de cicrumscripții și 50% pe liste de partid).

“Stat capturat”, ar zice comentatorii rebeli de pe facebook. Doar că ceva nu se leagă. Sondajul care avantajează inițiativa PDM privind introducerea votului uninominal, a fost plătit de americani și comandat de un ong, care mereu a criticat guvernarea. O fi cumpărat Plahotniuc Promo-Lex și Guvernul de la Washington? Iertată să-mi fie aberația.

Nu știu în ce măsură americanii susțin introducerea votului uninominal. Oficial, ei nu fac ingerințe în treburile interne ale statului suveran Republica Moldova. În schimb, Promo-Lex a cam dat-o în bară. A invitat selectiv presa la evenimentul de lansare a rezultatelor sondajului. Din câte știu printre invitată presa care face anticampaniei uninominalului, iar asta mă face să cred că s-a încercat schimbarea accentelor.

Sociologii sunt de părere că anume acest sondaj denotă percepția pură a cetățenilor. Asta pentru că studiul a fost realizat în perioada 12 februarie – 2 martie, înainte ca Vlad Plahotniuc să anunțe startul reformei electorale. Asta înseamnă că oamenii au răspuns la întrebări așa cum au știut ei mai bine, fără să fie influențați de democrații colectori de semnături sau de opoziția aruncătoare de rahat.

Până una-alta concluzia este că rezultatele sondajului, plătit din banii americanilor, a scos la iveală un adevăr amar pentru opoziție și a ong-urile, controlate de anumite forțe politice. Asta pentru că este aproape imposibil de contestat studiul. Asta doar dacă nu ești lipsit de rațiune ca să spui că și ăsta e un element din strategia de promovare a uninominalului, plătit de Plahotniuc.

Comentarii

Iurie Morarescu

Iurie Morarescu

Am crescut la țară, printre tractoare. Părinții sunt oameni simpli și, probabil, din acest motiv și-au dorit cu tot dinadinsul să-mi bage carte-n cap. După absolvirea liceului din satul natal, Boșcana (r. Criuleni), am fost admis la Academia de S...

Ultimele articole