Sondaj făcut de americani: în viitorul Parlament Maia Sandu și Năstase vor trebui să facă alianță cu Plahotniuc

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.
Sondaj făcut de americani, în viitorul Parlament, Maia Sandu și Năstase vor trebui să facă alianță cu Plahotniuc, psrm, pdm, pas, platforma da

După viitoarele alegeri, în Parlamentul R. Moldova ar accede doar patru partide politice, cel puțin așa arată datele unui nou sondaj realizat de Institutul Republican Internațional (IRI) din SUA. Totodată cercetarea sociologică făcută luna trecută relevă că majoritatea moldovenilor au intenția de participa la alegeri, în timp ce 26% se arată dezinteresați de acest lucru. 

Deci, în Parlament ar intra PSRM cu circa 32%, urmat de PAS votat de 15%, PDM și Platforma DA, ambele partide ar acumula câte 8% (vezi graficul de mai jos). De menționat că 18% din respondenți încă nu știu pentru cine și-ar da votul. Aceste cifre demonstrează că lucrurile stau destul de complicat în politica de la Chișinău. Dacă facem un simplu calcul observăm că partidele conduse de Maia Sandu, Plahotniuc și Năstase ar acumula împreună cam tot atâtea procente cât ar acumula singur partidul lui Igor Dodon. Astfel, pentru ca partidul pro-rus să fie lăsat în opoziție este necesar ca cele trei partide pro-eropene să facă alianță. A treia cale pare să nu existe.

Personal această situație îmi amintește cumva de anul 2010. Atunci PLDM, PDM și PL au (re)făcut coaliția paramentară ca PCRM să rămână în opoziție. Acum însă, luând în considerație ultimele proteste ale PAS și Platforma DA anti-PDM, îmi este greu să cred că Maia Sandu și Năstase ar fi gata de un compromis cu Plahotniuc. Deși până la urmă asta e politica – arta de a face compromisuri.

dodon, maia sandu, sondaj iri, partide moldova, alegeri 2018

Plus la acestea, mai avem câteva necunoscute importante! Prima este cum vor vota cei aproximativ 20 la sută de cetățeni indeciși? Totuși este vorba de o parte importantă din bazinul electoral. Realitatea trecutului ne arată că de obicei aceaști oameni se decid pe cine votează chiar în duminica alegerilor. Deci comportamentul lor politic este destul de imprevizibil.

Altă necunoscută – candidații pe circumscripții. Cu listele de partide relativ ne-am lămurit mai sus, dar să nu uităm că în noul parlament jumate de deputați vor fi aleși uninominal. Iar la moment nu se prea cunoaște ce candidați are PSRM în raioane, ce candidați are PAS în raioane, ce candidați are PDM și ce candidați are Platforma DA. Și să nu uităm de partdiele care nu apar în sondaje, cum ar fi Partidul Nostru (Bălți) sau de Partidul ȘOR (Orhei), apropo care-l vedem din ce în ce mai activ pe scena politică. Nu în ultimul rând, pare evident că în unele circumscripții vom avea și candidați independenți, oameni care acum au șansa reală să ajungă deputați în Parlament fără sprijinul partidelor politice.

P.S. Adesea s-a demonstrat că în Moldova sondajele dau greș.

Comentarii