Sondaj făcut de americani: Cum va arăta viitorul Parlament al R. Moldova?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.
Sondaj făcut de americani, Cum ar arăta viitorul Parlament al R. Moldova, plahotniuc, dodon, sandu, nastase, 

Nu prea credem în sondaje POLITICE, dar sondajele sunt importante. Ele nu ne arată doar starea lucrurilor din prezent, dar, cum spun și sociologii, ne arată direcția în care evoluează ele – asta dacă comparăm cifrele sondajelor actuale cu cele din trecut.

Astăzi Institutul Republican Internațional (IRI) din SUA a publicat un nou sondaj de opinie efectuat în Moldova. Din multitudinea de întrebări sociale, politice și economice, ca deobicei ne interesează câte procente de încredere se bucură fiecare partid? Așadar, acest ultim sondaj ne arată că PSRM (partid prorus) este pe primul loc cu 32%, iar pe locul doi se află două partide proeuropene cu câte 12% fiecare (PAS și DA) și un partid proMoldova – PDM. Cu alte cuvinte, partidele lui Plahotniuc, Năstase și Maia Sandu au împreună cam tot atîta susținere din parte cetățenilor cît are partidul lui Dodon de unul singur. Pentru mine e trist, dar asta e realitatea politică.

Să vedem cum s-au schimbat lucrurile în prezent în raport cu ceea ce aveam la mijlocul anului? Ca să răspundem la întrebare apelăm la precedentul sondaj făcut tot de IRI – ca să nu existe speculații (așa e la noi, avem mai multă încredere în străini decît în ai noștri).

 

Sondaj făcut de americani, în viitorul Parlament, Maia Sandu și Năstase vor trebui să facă alianță cu Plahotniuc, psrm, pdm, pas, platforma da

După cum vedem mai sus, în a doua jumate a lui 2018, socialiștii au scăzut puțin în sondaje dar continuă să rămână pe primul loc, mult deasupra celorlalți. Platforma Demnitate și Adevăr a crescut cu 3%, în timp ce Partitul Acțiune și Solidaritate a scăzut cu 4%, iar Partidul Democrat a crescut cu 3%. De ce așa?

În opinia mea sunt minim două explicații – prima este că scăderea încrederii în președintele Dodon a condus la creșterea susținerii pentru premierul Filip și în consecință PSRM a căzut, PDM a crescut. A doua explicație ar fi că invalidarea alegerilor în Chișinău la începul verii l-a enervat puternic pe Năstase ceea ce l-a făcut mult mai activ pe scena politică, iar Maia Sandu a rămas în umbră fiind mai pasivă în acțiuni. Apropo, dăcă vă uitați și pe Facebook, în trecut Maia Sandu era campioană la like-uri, ACUM ratingul său a scăzut și Năstase o întrece vizibil. Poate părea o abordare cam bizară, dar în politică like-urile au devenit importante.

În plus, PAS a pierdut simțitor din încrederea oamenilor dat fiind ultimele evenimente legate de relațiile dintre Maia Sandu și Ludmila Kozlovska, șefa fundației poloneze Open Dialog (fundație finanțată din bani spălați de ruși). Apropo, merită de văzut ședința Parlamentului de vineri, 16 noiembrie… presimt că povestea asta abia începe!

Cam așa arată atmosfera social-politică în Moldova în prag de campanie electorală. Celor care le convine aceste cifre acceptă sondajul americanilor, celora care nu le convine îl critică. Așa a fost întotdeauna.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii