Sondaj CBS – AXA: 50% din populația RM suferă din cauza produselor contrafăcute sau piratate!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Cu toate, că majoritatea populației RM (63%) nu cunosc semnificația expresiei „piraterie”, totuși, cca 50% din moldoveni au suferit cel puțin o dată, și mai continuă să sufere, în urma fenomenului de contrafacere și piraterie. Totodată, 59,9% din cei care au suferit, n-au întreprins nimic…

Astfel arată cifrele unui sondaj de opinie efectuat în luna aprilie anul curent, de către Centrul de Investigații Sociologice și Marketing CBS AXA, la comanda AGEPI. Rezultatele sondajului, au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă și au uimit lumea interesată în domeniu. Evenimentul a avut loc în ajunul lansării, de către AGEPI, a proiectului „STOP contrafacere STOP piraterie”.

Prejudiciul social, în urma contrafacerii, este un lucru pe cât de paradoxal pe atât de periculos, îndeosebi dezavantajos pentru creatori, dar și pentru Republica Moldova ca stat în ansamblu. Conform aceluiași sondaj de opinie 49,6% din respondenți consideră, că autorii pieselor cântate,  (textieri și autori de melodii) în cadrul petrecerilor private, trebuiesc neapărat plătiți. Astăzi, acest lucru se realizează, totuși, dar ineficient pentru a fi perceput cu adevărat de către autori.

Este cunoscut și faptul, că pentru a verifica originalitatea produsului trebuie să verificăm neapărat cel puțin trei momente:

  1. Producătorul.
  2. Marca sub care este comercializat produsul.
  3. Accizul sau alt marcaj de control.

Aceste lucruri, însă, nu se întâmplă și la moldoveni: conform sondajului, ai noștri pentru a se încredința că produsul este original verifică, în primul rând, termenul de valabilitate (63,1%), apoi moldoveanul verifică prețul (45,2%), după care se uită la ambalaj și, dacă-i place, il ia!

Acuma stau și mă gândesc…, (expresie din scrisorile lui Buraga), cât de ușor se „ștămpuiesc” termenele de valabilitate pe ambalajul frumos al produselor contrafacute!

Să fim sănătoși.

Voi reveni cu alte detalii.

www.secautaunom.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Comentarii