SOLUŢIA PROPUSĂ DE SOCIALIŞTI ESTE ASTĂZI UNICA VALABILĂ PENTRU RESPECTAREA CADRULUI CONSTITUŢIONAL AL ŢĂRII

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Partidul Socialiştilor constată că situaţia socio-politică din ţară impune mai mult ca oricând aplicarea soluţiei propuse de grupul parlamentar al socialiştilor la 4 noiembrie 2011. Este vorba despre propunerea de a alege un preşedinte apartinic, neutru, competent –, ceea ce reprezintă unica opţiune realistă şi corectă constituţional în actualele circumstanţe politice.

Pornind de la această premisă şi de la acest deziderat, Partidul Socialiştilor declară următoarele:

1. Grupul parlamentar al socialiştilor vine cu un proiect de Hotărâre privind numirea datei alegerii preşedintelui Republicii Moldova. Propunem ca primul tur al alegerilor să se producă în data de 29 februarie. Această zi în calendar are loc o dată la patru ani și sperăm ca, după trei ani de nealegere a președintelui, pe 29 februarie să alegem un președinte pentru patru ani înainte și pentru stabilitate politică în țară.

2. Partidul Socialiştilor propune crearea unui Comitet anti-criză al societăţii civile, care să reprezinte un arbitru moral pentru clasa politică și să contribuie eficient la identificarea soluțiilor pentru alegerea președintelui țării. Denumirea exactă a acestui comitet rămâne la discreţia celor care îl vor fonda.

PSRM acordă o apreciere înaltă contribuției societății civile la procesul de responsabilizare a guvernării. Atitudinea civică promptă a publiciștilor și experților politici cu privire la ultimele inițiative cvazinelegitime ale AIE demonstrează maturitatea și principialitatea liderilor societății civile. Mai mult decât orice, mai mult decât protestele, anume poziția curajoasă, obiectivă și independentă a liderilor societății civile a redus din elanul abuziv și grosolan al conducerii AIE. De aceea, considerăm deosebit de oportun ca mediul de experți să inițieze crearea unui Comitet anti-criză al societății civile, care ar putea declina aspiraţiile uzurpatoare ale majorităţii parlamentare. La rândul lor, socialiștii vor fi întotdeauna deschiși spre colaborarea cu acest comitet, în scopul identificării în comun a soluțiilor politice și depășirii crizei politice din Republica Moldova.

Reiterăm că puterea centrală este obligată să iniţieze o nouă procedură de alegere a preşedintelui ţării. În caz contrar, dacă nu va fi organizată procedura de alegere a preşedintelui, toate acţiunile ulterioare ale guvernării vor putea fi calificate în mod expres ca fiind neconstituţionale şi ca tentativă de uzurpare a puterii în stat. Corespunzător, referendumul va fi şi el considerat nelegitim.

Puterea centrală este datoare să menţină un echilibru social, cel puţin aparent, neafectat de proteste în masă şi nesupuneri civice, pentru a feri ţara de izbucnirea unor revolte violente. Unica modalitate de a păstra echilibrul social este iniţierea procedurii de alegere a şefului statului.

Dacă va fi ales un preşedinte al ţării, se va instaura o linişte socială. Totodată, se va deschide o fereastră de oportunități pentru depășirea dificultăților de ordin economic cu care se confruntă țara. Odată cu alegerea președintelui va fi posibilă și o conciliere la nivel politic, o consolidare a mediului social, o ameliorare a relațiilor interetnice, o avansare în direcția soluționării definitive a problemei transnistrene.

Dacă însă AIE nu va numi data alegerilor şi va insista asupra ideii unui referendum nelegitim, criza socio-politică și cea economică se vor agrava. De asemenea, se întrevăd riscurile unei degenerări a situaţiei în ţară, inclusiv cu repetarea unor scenarii din aprilie 2009. Iar greul răspunderii penale pentru aceste consecinţe va reveni liderilor AIE.

Comentarii

Igor Dodon

Igor Dodon

-Deputat, preşedintele Partidului Socialiştilor- Date personale: Data naşterii: 18 februarie 1975 Lucrări Ştiinţifice: Articole ştiinţifice în revistele ştiinţifice. Programe pentru disciplinele de specialitate în cadrul ULIM şi IMI....

Ultimele articole