Solicitările Partidului Liberal: analiză

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Sursa: Unimedia/Interakt

Conform Realitatea.MD, liderul liberal, Mihai Ghimpu, a făcut publice cerinţele înaintate în cadrul negocierilor către Partidul Liberal Democrat din Moldova şi Partidul Democrat. Potrivit lui Ghimpu, din anumite motive, cele două formaţiuni proeuropene nu sunt de acord cu solicitările înaintate de liberali, iar astfel, ar prefera să coalizeze cu PCRM.

Voi analiza sumar fiecare cerință:
(cu text îngroșat – cerința, conform aceluaiși articol, cu text simplu – comentariul meu)

    • Întoarcerea banilor furaţi de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank; Acceptarea acestei cerințe ar însemna că PLDM și PDM recunosc că s-au furat banii, deci nu vor ține cont de această cerință oricum.
    • Rezilierea contractului de dare în gestiune a aeroportului; E posibil.
    • Depolitizarea şi reforma Procuraturii Generale, CNA şi CNI; Teoretic sună bine, în practică – greu de îndeplinit, mai ales că a fost deja o posibilitate de a depolitiza aceste instituții. Cuvântul reformă sună ambiguu, respectiv această cerință nu e suficient de clar formulată și/sau greu de implementat.
    • Deblocarea dosarelor penale intentate anterior miniştrilor sau altor demnitari; Sună foarte bine, dar despre cine e vorba? E o măsură care s-a regăsit și în una din primele solicitări ale Președintelui Iohannis.

Citește articolul integral pe bologan.com

Comentarii