SOCOR ȘI EXTINDEREA UMBRELEI AMERICANE PESTE REPUBLICA MOLDOVA

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

În cadrul conferinței de securitate de la Munchen, premierul moldovean Pavel Filip a solicitat Federației Ruse să își retragă trupele și armamentul din regiunea transnistreană.

Într-un interviu pentru Europa Liberă Vladimir Socor, comentatorul politic al Fundației Jamestown și Eurasia Daily Monitor, susține că această declarație ar fi una “disperată”, “o declarație care denotă neprofesionalismul politicii externe a Republicii Moldova la cel mai înalt nivel la Chișinău”. Potrivit lui Socor, autoritățile moldovene ar fi trebuit să urmeze exemplul Parlamentului ucrainean care au declarat trupele ruse din estul Donbasului trupe de ocupație. Vladimir Socor critică și declarația ministrului moldovean de Externe, Tudor Ulianovschi, potrivit căreia statul moldovean și-ar dori îmbunătățirea dialogului politic moldo-rus, considerând că este una umilitoare pentru Chișinăul oficial: “În timp ce Ucraina declară Rusia putere ocupantă, Moldova solicită Rusiei o îmbunătățire a relațiilor politice”.

Probabil, Vladimir Socor a uitat că, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat, cu votul a 61 de deputați, o Declarație privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. În Declarație se arată că, la aniversarea a 25 de ani de la încetarea ostilităților de pe Nistru, trupele ruse sunt încă prezente pe teritoriul Republicii Moldova și că prevederile Acordului de încetare a conflictului nu au fost respectate întocmai. Parlamentul moldovean declară că “staționarea continuă a trupelor Federației Ruse […] constituie încălcări ale prevederilor constituționale, în special privind independența, suveranitatea și integritatea permanente ale Republicii Moldova”.

Voi aminti că, declarația majorităţii parlamentare moldovenești, condusă de Partidul Democrat, a fost adoptată în ajunul vizitei în Moldova a vice-preşedintelui Guvernului Federației Ruse, Dimitri Rogozin. Peste câteva zile, în urma aprecierilor denigratoare la adresa autorităților moldovenești, făcute de oficialul rus, Chișinăul l-a declarat pe Dimitri Rogozin persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova.

Vladimir Socor afirmă că declarațiile lui Filip și ale lui Ulianovschi au fost făcute din dorința, de a repara relația politică cu Federația Rusă. Analistul politic sugerează autorităților moldovene că ar trebui să fie mai belicoase în raport cu Federația Rusă și că relațiile politice și economice cu Federația Rusă nu ar trebui reluate.

La nivel subliminal, Vladimir Socor, aproape propune Chișinăului să declare război Moscovei. Nu cred că era cazul – statul moldovean se află deja în plin război hibrid cu Moscova.

Socor afirmă că schimbarea sistemului electoral dintre Prut și Nistru. avantajează Partidul Socialiștilor și că liderul Partidului Democrat din Moldova, Valdimir Palhotniuc, ar avea de gând să-i asigure lui Dodon, liderul de facto al PSRM, o majoritate absolută în alegerile parlamentare din 2018. Fals.

Moscova poate câștiga bătălia electorală din Republica Moldova. Acest pericol există. Dar el nu se datorează schimbării Codului Electoral. De vină este propaganda emisă de televiziunile ruse care au emis în spațiul informațional moldovenesc. Partidul Democrat a fost cel care a avut inițitiva și a interzis avceastă propagandă.

Vladimir Socor știe că starea de criză în care se află Republica Moldova nu se datorează lui Plahotniuc, din contra, el a reușit stabilizarea statului moldovean. Echipa lui Plahotniuc a reușit să oprească conflictele ideologice întreținute de Rusia, conflicte care au scindat, din interior, clasa politică moldoveană. Și tot Plahotniuc, vor unii sau nu, a fost cel care a solicitat ajutorul Statelor Unite în soluționarea conflictului transnistrean.

Experții americani cunosc faptul că bătălia pentru dezmembrarea Ucrainei se dă pe față. În desele vizite facute peste ocean, liderul Partidului Democrat le-a explicat că bătălia pentru Moldova este una de culise. Acesta este motivul pentru care doi congresmeni americani au depus la Camera Reprezentanților o rezoluție referitoare la Republica Moldova în care se specifică faptul că Statele Unite susțin alegerea Moldovei de a se asocia la Uniunea Europeană și cer Federației Ruse să-şi retragă trupele şi muniţiile de pe teritoriul statului moldovean în conformitate cu angajamentele asumate la Summitul OSCE de la Istanbul din 1999.

Moscova va încerca să influențeze rezultatul alegerilor parlamentare din Republica Moldova, nu de dragul Partidului Socialiștilor ori al președintelui Dodon. O va face pentru a menține Ucraina în sfera ei de influență. O majoritate parlamentară a socialiștilor îi va permite președintelui Dodon să își sporească pârghiile de putere și să transforme statul moldovean într-o federație în care trupele ruse ar putea avea o bază militară permanentă în Tiraspol.

Acesta este motivul pentru care, premierul Pavel Filip a solicitat, Federației Ruse să își retragă trupele și armamentul din regiunea transnistreană. Nu este vorba de disperare ori umilință, nu este vorba de neprofesionalism. Este vorba despre un război diplomatic în care Moldova deja se află – nu este nevoie de supralicitarea lui așa cum îndeamnă Socor.

George Friedman declara că statul care va controla cordonul de Est, de la Baltică la Marea Neagră, va controla securitatea celor două blocuri geopolitice antagoniste – Rusia și UE.

Poziționarea geografică a statului moldovean, face ca Moldova să fie cheia de boltă pentru cucerirea cordonului de securitate de la Baltică la Marea Neagră. Acesta este motivul pentru care Statele Unite își extind umbrela de securitate asupra Republicii Moldova. Asta trebuia să spună Vladimir Socor.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole