Socialiștii lui Dodon așteaptă anticipatele ca pâinea caldă

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Am scris săptămâna trecută un articol despre dizolvarea Parlamentului în cazul dacă nu se votează un Guvern nou în termen de 3 luni de la data alegerii parlamentare. Ulterior, presa a preluat ideea și a întrebat constituționaliștii despre obligația dizolvării Legislativului de către Președintele N. Timofti. Aceștia au spus, că de fapt termenul se calculează de la data când Guvernul și-a anunțat demisia, adica data de 9 decembrie 2014. Respectiv, termenul de trei luni expiră la data de 9 martie 2015, nu la 28 februarie 2015, după cum am scris eu, un neconstituționalist. În orice caz, am dat tonalitatea despre anticipate și am atras atenția ce va fi dacă nu se votează Guvernul în termen cât mai scurt.

Guvernul Leancă v. 2.1. nu a trecut de votul în Parlament. Din câte știu toți, Leancă nu a trecut pentru că așa a vrut Vlad Filat, liderul PLDM.

Acum, în lipsa unui Cabinet de Miniștri, se așteaptă formarea listei noi, precum și se așteaptă numele noului candidat pentru postul de premier. Unii spun că va fi propus Gaburici, fostul șef de la Moldcell, un cunoscut al lui Filat și un om apropiat de Vladimir Voronin. Deci, Gaburici are acoperire din toate părțile, însă oricum este lipsit de garanția că ajunge un premier veritabil.

Cei mai fericiți în țara aceasta sunt socialiștii lui Igor Dodon. Ei deja se pregătesc de anticipate și sunt în așteptarea poticnirilor politicienilor din PLDM și PD. Dodon a anunțat că poziția PSRM este fermă, că ei nu susțin nici-un candidat, chiar dacă PCRM a făcut un apel către toți să fie format un grup de lucru și să fie format un Guvern cu reprezentanți din toate fracțiunile din Parlament. Voronin spune că Moldova este în probleme până la gât, iar acum este nevoie de un Executiv care să facă treabă, nu unul politic.

Socialiștii nu acceptă nici guvern politic și nici guvern care „să facă treabă”. Ei vor anticipatele și să pună mâna pe putere, pentru că cele 25 de mandate, care fac din PSRM cel mai mare Partid din Parlament, nu sunt suficiente pentru a te impune mai serios în fața guvernanților.

Tot acei socialiști consideră că vor avea din nou succes în cazul unui scrutin repetate, iar conflictele dintre partidele pro-europene torn apă la moara PSRM. Probabil ei au dreptate, însă ar trebui să țină cont și de evenimentele din Ucraina, precum și de acordul de la Minsk, semnat recent între marele puteri de pe continentul european. Acel acord la sigur are puncte care prevăd că Rusia nu se extinde către țările care aspiră la un viitor european, iar din acest caz nu vor putea fi de mare ajutor socialiștilor de la Chișinău, chiar dacă aici va fi un vot majoritar pro-rusesc.

Socialiștii se gândesc că, dacă la alegerile precedente stânga a câștigat, însă a fost un vot împărțit între partiduțe mici, care au alterat rezultatul votului din stânga, acum toți vor alege să voteze unicul partid susținut de Federația Rusă. Cazul lui Șelin deja a închis ușa celor din PSD, iar mandatul agentului Formuzal expiră Primăvara aceasta, până la un eventual scrutin repetat. Astfel, calea PSRM către toate voturile de stânga este deschisă și nici nu are impedimente. Aceste circumstanțe dau aripi libere lui Dodon și colegilor săi să pună mâna pe putere, așa cum au pus comuniștii în 2001.

Mai este timp. Vom afla dacă vom avea anticipate, ori dacă se votează totuși un Guvern cu miniștri executori, care vor răspunde la toate comenzile șefilor de partid.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Comentarii