Sistemul mixt, garantul meritocratiei si democratizarii societatii.

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.
Un mic exercitiu de logica:

Actualmente in listele de partid ajung multe persoane necunoscute, care dupa simtul logic nu ar trebui sa ajunga niciodata in Parlament. Printre aceste persoane sunt oameni de afaceri in special care cumpara locul de deputat pentru a se bucura de imunitate parlamentara.

Sistemul proportional incurajeaza coruperea liderilor de partid si coruperea deputatilor ulterior. Este foarte greu de crezut ca in cadrul unui astfel de sistem, Republica Moldova ar putea evolua. Sa fim realisti si sa recunoastem ca renumita zicala „small mentality” se potriveste de minune cetatenilor Republicii Moldova. Avem o mentalitate politica foarte proasta, ceea ce ne da sanse minime de dezvoltare in conditiile unei conservari si fricii de schimbari. Mentalitatea moldoveanului poate fi usor caracterizata printr-o zicala populara: Mai rau sa nu fie.

Sistemul mixt inseamna instaurarea unei meritocratii si democratii in primul rand in partid. Se stie ca un partid in interiorul caruia nu exista democratie, nu poate democratiza o tara.

Stiti cum va avea loc democratizarea partidelor? Liderii de partid vor fi nevoiti sa puna in liste persoanele care intr-adevar merita acest lucru, pentru ca, in caz contrar acea persoana va merge pe circumscriptie uninominala si va obtine mandatul de sine statator, si atunci este greu de crezut ca aceasta persoana va mai fi de partea partidului care a ignorat-o. Partidul va pierde nu doar un deputat, dar si va obtine un opozant serios.

Nu este in interesul unui partid sa includa pe liste persoane dubioase si sa ignore persoanele care intr-adevar merita acest lucru. Asta inseamna ca in cazul unui sistem mixt de vot, pe listele de partid se vor regasi cele mai bune candidaturi, iar pe listele uninominale vor avea sansa sa se afirme oameni care au mai putina legatura cu partidele politice, oameni din popor, sau da, cei care au fost ignorati de catre partidul din care faceau parte.

Cum se spune la Vladivostok, „think twice” inainte sa tragi concluziile in privinta schimbarii sistemului electoral.

Comentarii

Macovei Pavel

Macovei Pavel

Sunt student la Relații Internaționale, poate datorită acestui fapt am o percepție diferită față de mediul politic. Sunt împotriva manipulării și a propagandei, consider că aceste două lucruri strică din farmecul acestui domeniu. Și prin propriile...

Ultimele articole