Sistemele electorale sau modul în care suntem reprezentați

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

 

  Funcţionalitatea unei democraţii se apreciază nu numai după felul cum este „repartizată puterea” între instituţiile statului sau după calitatea legislaţiei care este adoptată, ci şi după felul în care se desfăşoară alegerile într-un stat.


   Pe arena mediatică la subiectul „sistem electoral” apar dispute, controverse pe alocuri argumentate, în alte cazuri doar absurd criticate. În Republica Moldova, la moment, avem un sistem electoral proporţional care se organizează pe baza listelor de partid la nivelul unei circumscripţii naţionale care reprezintă 101 de mandate. La o primă vedere, pare a fi ceva acceptabil ca funcționalitate, asta dacă nu ar fi existat problemele ca:

 

1. nu realizează aceea legătură personalizată între alegător şi ales;
2. procesul de selectare şi desemnare a candidaţilor se distanţează şi mai mult de alegători prin faptul că alegerea şi ierarhizarea listei se realizează la nivel naţional şi nu regional (unica excepție, anul 2014 când PDM organizează Premieres și oferă simpatizanților și membrilor de partid, desemnarea candidaților);
3. creează disproporţii de reprezentare (pragul electoral destul de ridicat duce la nereprezentarea unui număr mare de voturi ale partidelor ce nu trec pragul (un exemplu adecvat este scrutinul parlamentar din anul 2001 când pragul electoral a constituit 6 %  înregistrând 28 % din voturi nereprezentate);
4. nu oferă posibilitatea alegătorului de a juca un rol activ şi de a interveni în selecţia candidaţilor. Listele prezentate de partide sunt „liste închise” , în acest caz alegătorul nu poate schimba ordinea candidaţilor şi este pus în faţa faptului împlinit;
5. Multe Partide își formează imaginea în baza unuia sau doi lideri care din urma lor aduc în legislativ deputați care nici nu sunt cunoscuți publicului larg.

 

Reforma sistemului electoral în Republica Moldova a devenit o constantă a discursului politic. Primul partid politic care a inclus în programul său electoral introducerea sistemului electoral mixt a fost PLDM-ul. Ulterior şi PD-ul a venit cu inițiativa de reformarea sistemului electoral în unul uninominal, după un proiect prezentat de Vlad Plahotniuc. Dacă sistemul mixt propune mai mult un compromis dintre clasa politică și societate, sistemul uninominal propus de PD, în general ar oferi consens conceptului de DEMOCRAȚIE.
Sistemul mixt, care presupune alegerea deputaților în raport de 50% pe liste de partide și 50% prin desemnare regională din circumscripții, atunci cel uninominal, propune un raport clar de reprezentativitate în legislativ de la fiecare circumscripție în mod echitabil. Personal aș și susține mai mult sistemul uninominal, dacă vrem să facem o schimbare, să o facem radical.
 Beneficiile sistemului uninominal:

  • o mai mare legitimitate dată de votul uninominal;
  • garantează o reprezentare mai bună a intereselor cetăţenilor din regiuni;
  • realizează o legătură personalizată între alegător şi ales;
  • accesul mai mare a cetăţenilor la procesul decizional;
  • decorupţionalizarea partidelor şi redobîndirea încrederii cetăţenilor în instituţia legislativă;
  • reîntregirea ţării prin includerea regiunii Transnistrene în lista circumscripţiilor regionale.

În procesul dezbaterii proiectului văd opoziția îngrijorată de instabilitate sau coruperea viitorilor deputați. Înteresante îngrijorări, în același timp, spun eu, neargumentate îndeajuns când oferi cetățenilor puterea deplină pentru desemnarea deputaților. Oare cine ar putea mai bine face o selecție, un consiliu a unui partid, sau totuși omul simplu care-și cunoaște nevoile și pe cel care ar vrea să-l reprezinte?
Problema opoziției (extra-parlamentare în special) e aceea că ei nu au echipă, nu au oameni de valoare care ar putea fi favoritul circumscripțiilor. Mulți din ei nici nu au reprezentativitate echitabilă în partid din fiecare regiune/raion. Deci problema nu e în sistemul UNINOMINAL, problema e în viitorul acestor partide slabe, care în cazul unui sistem uninominal ar dispărea.

P.S. Nu consumați inconvenientele altora, ambalate frumos în minciuni ce încearcă să te convingă că-ți va dăuna și ție.

Comentarii