Sinucigasii si jidanii

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Tot mai des cunoscuti si prietenti virtuali fac referinta la sistemul ce trebuie exploadat, schimbat, demolat (calificative sunt multe si variaza in functie de starea emotionala a vorbitorului). Aceasta teza despre sistem cu certitudine a iesit din televizor si a intrat in bagajul activ al maselor. Arestul liderului PLDM a dat un suflu nou subiectului pentru ca nu in fiecare zi „sistemul” isi amputeaza un membru.

 

Dar stiti care-i treaba, cu cat mai mult se vorbeste despre sistem cu atat mai putin imi pasa. Sa dai vina pe sistem inseamna sa scapi de partea ta de vina, sa fii absolvit de responsabilitate si sa recunosti impotenta de a schimba ceva. Ce poate un individ in fata sistemului? Pai cam nimic, poate vreo platforma, vreo mana din afara, vreo laba mafiota, numai nu eu?! Eu nu denunt abuzurile, nu lupt cu birocratii, eu sunt din afara sistemului pentru ca sunt bun, de asta imi rezervez un rol de observator, cam asa vine treaba cu acest sistem vinovat de tot si toate. Eu nu reactionez la calificativul de „evreicik”, „jidan”, care este o discriminare si o proba ca toleranta noastra populara este un fars ca si lupta cu coruptia. Shor poate e hot, dar ce treaba are etnia lui cu asta?! Daca singurile argumente dintr-o disputa sunt chelia, nationalitatea, morfologia nasului, atunci sistemul suntem noi!

 
Filat are merite, inclusiv Acordul de asociere si regimul liberalizat de vize, dar noi nu-l compatimim pentru aceasta. Noi blamam sistemul pentru ca pe Filat este complicat sa-l blamam, deoarece l-am iertat de-atatea ori, l-am inteles, l-am compatimit. Noi, nu europenii si americanii, au trecut pentru cleptomania sa si am votat cand ii admiram prima nevasta alaturi si apoi urmatoarea la fel de sclipitoare. Filat este proiectia noastra, cu momente de glorie si esecuri. El nu a facut nimic iesit din tipare, el este „de-a nostru”. Plahotniuc in schimb n-a fost niciodata nici inteles, nici deschis si nici nu s-a impartit cu succesele si insuccesele sale. De asta ne doare ca al nostru a cazut si nu celalalt. Este o suparare de copil care nu cauta rezultate sau beneficii, el plange ca nu-i cum a vrut.

 

Noi incercam sa blamam sistemul nu pentru ca ne-a scandalizat faptul ca antreprenorii tre sa mituiasca premierul si toti birocratii in jos pe scara ierarhica. Noi stim ca aceasta este norma. Noi acceptam aceasta norma pentru ca nu facem legatura intre investitii, respectiv locuri de munca, bunastare, si coruptie. Noi in general nu prea facem concluzii. Noi am redecorat bucataria sovietica in fb si luptam cu sistemul din rasputeri. Noi in general suntem niste luptatori, cand nu ne place o regula- o ignoram, cand nu vrem sa urmam o norma ne prefacem ca nu stiam, iar cand se intampla ceva urat neaparat gasim un evreu, un rus si niste romani sa blamam. Suntem niste non-conformisti fideli traditiei si care refuza sa invete sa traiasca intr-un stat.

 

Noi substituim statul, atunci cand platim un medic sau un educator, pentru ca probabil fara banutii adunati ei ar fi cerut salarii mai mari, iar premierul ar fi fost nevoit sa negocieze nu suma mitei, ci numarul de locuri de munca noi si suma impozitelor cu antreprenorii, iar antreprenorii ar fi renuntat la salarii in plic pentru ca daca sus nu se ia, nici fiscul nu inchide ochii, nici vama nu doarme, nici oamenii nu-s prosti sa lucreze fara vacante si asisgurare medicala. Sistemul suntem noi cei care substituim statul. De aici si starea aceasta depresiva in societate. Nu-i de gluma sa vrei sa te demolezi, exploadezi, etc si sa impaci ortodoxia cu sinuciderea. Sanatate!

Comentarii

Iuliana Bordeianu

Iuliana Bordeianu

Iuliana Bordeianu, jurnalist. 10 ani am făcut știri politice pentru cele mai citate agenții de presă din țara în calitate de reporter, editor, șef de department. 3 ani de știri TV în calitate de producător și coordinator de programe nu mi-au creat de...

Ultimele articole