Și rușii vor regim fără de vize cu UE. Numai PCRM se crede în perioada războiului rece și te teme de vest.

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Știre bombă pentru comuniștii din Republica Moldova! Ministrul de externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, a anunțat că Acordul privind simplificarea regimului de vize cu UE este gata și acum este nevoie doar de voință politică la Bruxelles pentru al semna. Oficialul rus a mai declarat că în viziunea lor, toți pașii necesari pentru obținerea regimului liberalizat de vize cu țările UE au fost realizați cu succes, iar acum au rămas să fie discutate doar momentele politice, ce țin de respecatrea drepturilor omului, dar că aceste teme pot dura la nesfîrșit.

În același timp, comuniștii de la Chișinău o țin una și bună că noi nu avem nevoie de acest regim fără de vize cu UE, că nu suntem pregătiți pentru acest lucru, că moldovenii vor cu Rusia, care vedem noi, la fel negociază cu UE și tinde la un regim fără de vize pentru cetățenii ei. Ori atunci cînd Vladimir Voronin declară că Republica Moldova totuși trebuie să se integreze în Uniunea Europeană, doar că nu așa cum vor ăștia din Coaliția Pro-Europeană, dar prin integrarea mai întîi în Uniunea Vamală. Adică cum te-ai porni la Briceni dar pe drumul care duce la Cahul.

Și acum îi îndemn pe membrii comuniști să fie sinceri în primul rînd cu ei, și să ne spună, pentru cine lucrează ei? Interesele cui fac ei aici la noi în țară? Același lucru l-aș întreba și pe bașcanul Găgăuziei, Mihai Formuzal, care umblă cu referendumurile ce nu țin de competența lui, dar am înțeles ieri care-i situația cu acesta. Am înțeles că nu are demnitate în el și a uitat cum Vladimir Voronin a umilit găgăuzii în 2010, adică și pe el inclusiv, iar acum îi pupă mîna bătrînului comunist și îi face jocul. Aș scrie că Formuzal face și jocul Moscovei, dar ar fi prea mult pentru el, pentru că sunt de părerea că defapt Tkaciuk este cel care se ocupă de organizarea referendumului ilegal și care-l conduce pe Bașcan. Nu în zadar stă deputatul comunist, Irina Vlah, toată ziua lîngă Formuzal și are grijă ca acesta să meargă exact conform planului stabilit.

Dar revin la traseul Briceni – Cahul. Domnule Voronin, dacă și oficialii ruși cer acum regim fără de vize cu UE  pentru cetățenii lor, de ce dumneavoastră nu doriți același lucru pentru cetățenii Republicii Moldova. Dacă îi respectați atît de mult pe oficialii ruși, de ce nu le urmați exemplul? Înțeleg că sunteți nostalgic după URSS și vă îndemn să priviți partea bună a lucrurilor. Acum noi avem regim fără de viză cu țările CSI, din martie sunt toate șansele să avem și cu țările Uniunii Europene, rușii mizează să obțină și ei regim fără de vize cu UE, deci se primește că noi o să putem circula liber de la Atlantic la Pacific! Și după obținerea regimului fără de vize cu UE, rușii nu ne vor impune vize, pentru că iată, ei tot vor să călătorească liber.

Și era să-i mai cred pe comuniști, de ce sunt atît de categorici îndreptați împotriva integrării europene, regimului fără de vize, cînd și rușii făceau la fel, declarau la fel. Dar în condițiile în care și rușii vor și cer insistent regim liberalizat de vize cu UE, atunci noi cu atît mai mult trebuie să fim insistenți, iar fracțiunea PCRM trebuie să depună toate eforturile pentru realizarea scopului nostru, al cetățenilor Republicii Moldova.

Deci stimați comuniști, dacă tot sunteți pro-ruși, faceți precum ei, cereți regim fără de vize cu UE! 😉

Comentarii

Ion Harghel

Ion Harghel

Cetăţean al Republicii Moldova, interesat de viaţa social-politică, pledez pentru dreptate, sunt realist şi vreau ca într-o zi întreaga clasă politică să dea dovadă de maturitate politică şi altruism pentru a contribui la unificarea societăţii. Cre...

Ultimele articole