Şi fără REFERENDUM – Preşedinte ales de cetăţeni, deputaţi fără de imunitate şi un Parlament al poporului

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

La sfârşit de aprilie platformiştii adună lumea în PMAN la un protest împotriva deciziei CEC de a nu da curs referendumului iniţiat de Platforma DA. Părerea mea şi nu doar, că toată istoria asta cu referendumul, este o acţiune de PR a Ţopilor pentru a-l promova pe Năstase. Cu Mocanu au dat-o în bară şi au găsit sindromul Năstase. Ei încă despre aceasta nu cunosc, dar în scurt timp vor înţelege că viaţa bate filmul…

Oamenii simpli, ce au semnat pentru iniţierea referendumului în mare parte şi-au dorit modificarea procedurii de alegere a şefului statului. Celelalte chestiuni poate că nici nu au fost atât de importante pentru unii, dar oricum au semnat la pachet.

Să menţionăm punctele invocate în cererea de iniţiere a referendumului, sub care au şi semnat cetăţeniiteni. Aşa dar:
1. Alegerea Preşedintelui prin vot direct;
2. Abolirea imunităţii deputatilor;
3. Micşorarea numărului legiutorilor în Parlament de la 101 la 71.

Dacă aceste cerinţe au fost susţinute de peste 300 mii de cetăţeni, atunci ele cu adevărat sunt importante. În acelaşi moment, dacă cineva ar întreba şi părerea mea atunci aş declara că, susţin punctele 1 şi 2 integral. Ce ţine de nr. de deputaţi atunci aici am ceva rezerve.

Dar să le luăm pe rând.

Prima şi cea mai importantă solicitare, intuiesc eu, a fost cea cu modificarea articolului 78 din Constituţie şi anume Alegerea Preşedintelui Republicii Moldova. Semnatarii au solicitat ca şeful statului să fie ales prin vot direct, cu alte cuvinte se doreşte ca Preşedintele să fie ales direct de cetăţeni şi nu de către deputaţii din Parlament. Luând în consideraţie decizia Curţii Constituţionale din data de 4 martie curent care a restabilit dreptul cetăţenilor de aşi alege Preşedintele prin vot direct, solicitarea dată nu mai are rost de a fi supusă referendumului. În data de 30 octombrie vor avea loc alegerile Presedintelui Republicii Moldova prin vot direct. Năstase şi Co., ar trebuie să se bucure, dar vedem că decizia Înalţii Curţi nu prea le-a discreţit frunţile Care e motivul indispunerii acestora aşa şi nu înţeleg?

Să trecem cu vederea şi punctul doi al iniţiativei platformiştilor şi anume, chestiunea ce ţine de imunitatea deputaţilor. Trebuie să menţionăm că, în toamna anului 2013, acest proiect de lege a fost supus votului în parlament, însă atunci nu au fost acumulate suficiente voturi pentru modificarea Constituţiei la capitolul imunităţii deputaţilor. Dacă tot se doreşte ca cei din Parlament să fie egalaţi în drepturi cu cetăţenii de rând, atunci am putea spera că la moment s-ar acumula suficiente voturi atât din partea Coaliţiei de guvernare, cât şi din partea opoziţiei. Un fleac lipseşte – Voinţă politică. Ceva timp în urmă, Preşedintele Parlamentului, dl Candu a reiterat poziţia sa la acest subiect, menţionând că v-a pleda pentru abolirea acestui privilegiu a aleşilor poporului. Deci putem spera că în următoarele şedinţe proiectul de lege cu privire la modificarea art. 70 din Constituţie şi anume abolirea imunităţii deputaţilor ar putea ajunge din nou în Parlament. Voinţa deputaţilor de ar fi…

La subiectul trei a referendumului. Platformiştii au cerut ca legislativul să fie constituit doar din 71 de deputaţi. De fapt ei cer doar micşorarea numărului, ceea ce nu v-a schimba în esenţă activitatea Parlamentului şi dominaţia partidelor în legislativ. Cetăţenii cum au fost reprezentaţi în parlament de către partidele politice, aşa şi vor rămâne în continuare. Oare nu tot liderii partidelor politice vor fi cei ce vor dicta prerogativele Parlamentului? Eu personal consider că mult mai eficient ar fi să avem un legislativ, în care cetăţenii să aibă reprezentanţii lor, aleşi prin vot direct, delegaţi în legislativ, cărora să le poată cere socoteală şi suport. Deputatul v-a fi mai aproape de cetăţeni, dacă el v-a ajunge în parlament  nu datorită suportului partidelor politice, ci prin votul direct al cetăţenilor din circumscripţia respectivă. În data de 19 aprilie 2013, Parlamentul a votat legea nr. 94, cu privire la modificarea unor acte legislative, numai că nu a fost să fie, cu votul comun PLDM-PCRM, legea dată a fost abrogată. Ce i-a speriat pe pldm-şti şi comunişti sistemul mixt de alegere a deputaţilor aşa şi nu am înţeles? Conform prevederilor legii menţionate, în Legislativ deputaţii ar fi fost aleşi în baza circuscripţiilor uninominale şi pe liste de partid. Adica, 50 de deputaţi să ajungă în parlament prin vot direct, iar alţii 51 pe liste de partid. Care deputat are să fie mai aproape de cetăţeni unul din cei 71 propuşi de platformişti sau cel ales prin vot direct în circuscripţii, direct de cetăţeni? Părerea mea este că depitatul ales de oameni direct v-a pleda pentru interesele oamenilor, deoarece în caz contrar următorul deputat de la circumscripţia dată v-a ajunge cu totul altul. Ei vor impune legiuitorii partiinici să aplece urechea la nevoile alegatorilor din circumscripţia de la care au ajuns să fie delegaţi. În situaţia dată consider că Parlamentul este obligat să revină la legea dată şi să o voteze repetat. Eu pledez pentru un parlament mixt decât pentru unul cu 71 de deputaţi partiinici.

Analizând cele menţionate mai sus, putem să constatăm că, Parlamentul are posibilitatea să îndeplinească solicitarea cetăţenilor în întregime – Preşedinte ales de cetăţeni, deputaţi fără de imunitate şi un Parlament al poporului. Dacă cerinţele vor fi satisfăcute, atunci şi protestele nu vor mai avea rost. Toţi vor fi împăcaţi şi Guvernarea şi cetăţenii, cu excepţia celor ce cu orice preţ doresc alegeri anticipate, destabilizarea situaţiei în ţară şi haos. Gaşca ţopistă îşi face PR pe seama unor lozinci populiste. Lii în cot lor de suferinţele oamenilor, ei au nevoie de putere şi răzbunare.

Cetăţenii trebuie să înţeleagă că năstaşii şi alţii de teapa lor, propoagă extremismul, au o politică antinaţională în interesul unor grupări criminale. Mai degrabă se face impresia că planul lor este de a duce ţara la dezastru şi război civil. Afilierea lui Grigore Petrenco şi a lui Renato Usatîi cu Năstase şi Platforma DA ne demonstrează anume acest fapt…

Comentarii

Veaceslav Burlac

Veaceslav Burlac

Am absolvit Colegiul de Medicină din oraşul Bender. În prezent fac studii la facultatea Business şi Administrarea Afacerii la Universitatea Agrară. Din 2001 sunt director a unei mici companii din Chişinău. Prin intermediul bloggului aş dori să înc...

Ultimele articole