Şi de n-ar mai pleca americaniii …

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Şi de n-ar mai pleca americanii.

Peste 200 de soldaţi americani s-au alăturat în aceste zile tinerilor soldaţi ai Republicii Moldova în încercarea prietenească de a face un transfer de experienţă.

Dar dincolo de acest lucru, este evident că prezenţa americană la Chişinău vine să spună mai mult decât se vrea a se citi. Soldaţii americani au venit pentru a se arăta sprijinul, inclusiv militar, de care se bucură Republica Moldova în faţa unei posibile intervenţii militare ruse.

Prezenţa militară americană ar trebui să se stabilizeze pe teritoriul Republicii Moldova deoarece reprezintă singura garanţie că Federaţia Rusă nu va trece graniţa, actualmente real trasată pe Nistru.

Prezenţa americană are un caracter defensiv, asemenea scutului NATO de la Deveselu, a bazei militare de la Kolgălniceanu şi multe altele adunate prin regiune. Ele nu au scopul a lansa sau de a provoca pe cineva, fiind de altfel naiv a se presupune că cu câteva racheţele sau cu 200 de soldaţi poţi porni o misiune militară.

Prezenţa este una simbolică şi prin număr, dar ce este sigur este aceea că o prezenţă militară americană stabilizată în Republica Moldova, chiar şi sub forma unor contingente reduse, oferă garanţia că Federaţia Rusă nu va îndrăzni a păşi pe un teritoriu unde trupele americane s-ar afla până şi în vacanţă.

Ar reprezenta un risc prea mare, iar un eventual conflict în zonă, având în vedere retragerea din Siria, trebuie preîntâmpinat.

De aceea misiunea americană în regiune trebuie să se permanentizeze, fiind pentru interesele NATO, inclusiv cele româneşti, o mişcare strategică de o mare însemnătate.,

O prezenţă militară americană în regiune, chiar şi sub forma unor continui excerciţii militare, ar reprezenta o garanţie pentru investitori, pentru că ar garanta investiţiile acestora.

Prezenţa americană nu ar reprezenta un afront adus Federaţiai Ruse. Este evident că aceasta nu mai manifestă interes faţă de Republica Moldova ci doar faţă de regiunea transnistreană. Să nu ne amăgim că aceasta nu avea pârghiile de a opri procesul de europenizare, de revenire la românism.

Să terminăm cu teoriile conspiraţioniste cu imperialismul american. Toate statele în care prezenţa americană este semnificativă se află la cote înalte de civilizaţie şi aici aş putea aminti de Coreea de Sud sau Japonia, ţări care au acceptat şi trecut prin procesul de americanizare şi care astăzi se află cu nivelul de trai peste cel din SUA.

Ce a adus în schimb imperialismul sovietic? Foamete, deportări, asasinate individuale dar şi colective.

Orice om raţional trebuie să se gândească întâi la ceea ce oferă individului un sistem, iar dacă sistemul nu este în stare să îşi mulţumească proprii cetăţeni atunci el nu îşi are rostul. Tocmai de aceea şi Rusia are nevoie de reformare, de a pune bunăstarea propriilor cetăţeni în faţa interesului de stat, deoarece un stat fără încrederea cetăţenilor nu mai poate exista.

Vin americanii!!! Să vină şi să nu mai plece.

Comentarii

Marius Dorin Lulea

Marius Dorin Lulea

- Istoric şi specialist pe probleme de geopolitică regională, preşedinte al Centrului pentru Cultură, Istorie şi Educaţie - Sunt militant activ pentru consolidarea democraţiei din Republica Moldova, apărarea drepturilor omului şi a creşterii imp...

Ultimele articole