Sfîrșitul Epocii Lucinski

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

În 1989, la Cenaclul literar-muzical și social-politic „Alexei Mateevici”, istoricul de la Universitatea de stat „V.I. Lenin” Ion Buga a propus să trimitem o Adresare către Partidul Comunist al Uniunii Sovietice, prin care rugam să-l schimbe de urgență pe prim-secretarul Partidului Comunist al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești, Semion Kuzmici Grossu cu Piotr Kirilovici Lucinski, care activa pe post de secretar al Partidului în Tadjikistan.

Mii de oameni au votat și a doua zi Moscova ni l-a trimis în fruntea partidului.

De unde și fusese propulsat mai înainte.

Toți conducătorii Republicii Moldova de după proclamarea Independenței au fost ai lui.

Cu excepția lui Mircea Druc, cel care nefiind al Moscovei s-a menținut în post aproape un an.

Și-atît.

Iată liderii Moldovei ieșiți din mantaua lui Lucinski, ajuns în timp și președinte de parlament și de republică:  Moțpan(șef de Parlament), Sangheli(prim-ministru), Ciubuc(Guvernul Ciubuc-1 și Ciubuc-2), Pascari,(Petru Pascari, prim-ministru), Sturza(prim-ministru), Urechean(cîteva zile prim-ministru și primar de Chișinău o veșnicie), Iordan(primar de Chișinău), Ursu(primar de Chișinău), Braghiș(prim-ministru), Voronin(președinte de stat), al cărui partid comunist interzis a fost relegalizat tot de Lucinski și șaica lui, Tarlev(prim-ministru), Timofti(președinte de stat), Filat(prim-ministru), Gaburici(prim-ministru) și Leancă(prim-ministru).

Lungă Epocă nu?

Foarte lungă.

Ea își are începutul în 1963, de cînd Lucinski era prim-secretar al Uniunii Tineretului Comsomolist Leninist din orașul Bălți.

Epoca aceasta a durat pînă ieri, cînd cel de-al doilea  său urmaș a fost arestat.

Primul fiu, Serghei, actor nerealizat, e de cîțiva ani întemnițat în România.

Dacă mai rămîneau Băsescu și Filat la guvernare, atunci Epoca Lucinski avea să se prelungească mult și bine.

Kiril, arestatul de ieri, este acuzat de implicare în devalizarea Băncii poporului, de unde s-a pricopsit cu niscaiva milioane de dolari și Tata Lucinski.

Vîrful unei piramide  care urmează să fie și el arestat de CNA.

Probabil.

Pentru reîntregirea unei Epoci întregi.

Scufundată-n istorie.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Traian Vasilcău

Traian Vasilcău

traianus, tot el Traian VASILCĂU minicatastif de autor: sunt aproape strămoș: am un car de ani, poeţii aşa de mult nu trăiesc. ador Libertatea, fug cît pot de lichele, dar dau mai tot timpul de fraţii lor: de minciunoşi, agresori, pîrîtori şi h...

Ultimele articole