Sfintele Paşti şi politicienii

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

După slujba de Paşti, jurnaliştii de la PublikaTV au încercat (dar fără succes) să dezvolte subiectul participării primelor persoane în stat la împărţirea Focului Haric, precum şi la săvârşirea Liturghiei. Câţiva din reporteri au încercat chiar să-şi exprime nedumerirea de faptul că cei de la conducerea statului au primit primii flacăra din mâna mitropolitului, în timp ce mulţimea îşi aştepta rândul.

Cel mai probabil, astfel de reacţii nu pot fi întâlnite decât într-un mediu provincialist, unde nu există noţiunea de ierarhie, respect faţă de autoritate şi faţă de o ordine legală. Poate de aici şi vin o bună parte a problemelor: fiind lipsiţi de tradiţie statală, moldovenilor le-a lipsit întotdeauna un cult al lider, care este o primă condiţie pentru o ordine socială. Într-o societatea în care fiecare se consideră lider sau orice tentativă de liderism este ostracizată, riscul unei dezordini generale (inechitate socială, conflicte) şi instaurarea unei dominaţii străine este mereu actuală.

Participarea autorităţilor laici la mari sărbători religioase nu este o noutate. Tradiţia se trage încă din Imperiul Bizantin şi a continuat neîntrerupt în toate ţările ortodoxe. Am putea spune că este un specific obligatoriu pentru un stat din spaţiul civilizaţional ortodox. Ne-am fi dorit poate mai mult: ungerea cu mir de către Mitropolit a primelor persoane în stat şi a deputaţilor în timpul ceremoniei de inaugurare sau primire a mandatului.

Am putea specula foarte mult pe motivele care îi determină pe politicieni să participe la serviciile divine, însă a face interpretări cărora să le oferim statut de adevăruri absolute este deja o depăşire a bunului simţ. Cine poate pretinde că ştie ce are în sufletul său fiecare om, chiar dacă acest om este politician?

Politicienii participă la slujbele religioase de mari sărbători alături de tot poporul  şi e foarte bine că se întâmplă astfel. E foarte bine că există astfel de momente în care conducerea ţării şi poporul ţării se află într-o comuniune duhovnicească. Păcat că nu putem avea o astfel de atmosferă anul împrejur, pentru aceasta ar fi o stare firească pentru societatea basarabeană.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Octavian Racu

Octavian Racu

-sociolog, jurnalist- Născut în municipiul Chişinău, Republica Moldova Telefon(-oane) Mobil: +373 79776454 E-mail(uri) octavianracu@yahoo.com, octavianracu@gmail.com Data naşterii 13 octombrie 1984 - 2008 – 2011 – redactor ...

Ultimele articole