Șevciuc n-ar visa mălai dacă Schuebel ar fi ceea ce credem

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Proiectele viitorului Europei sunt atât de surprinzătoare, încât nu-ți vine a crede că ele pot fi realizate de actualii lideri ai statelor-membre. Propulsată de către SUA pe această orbită a incertitudinilor, R.Moldova riscă să rămână pe necarosabil dacă nu schimbă de urgență doctrina politicii sale externe.
Astfel, prin neamțul Dirk Schuebel care, din șef al delegației UE la Chișinău, a fost numit șef al departamentului pentru țările Parteneriatului Estic, Germania, motorul financiar al acestui monstru cu 27 de capete va realiza politicile sale, orientate spre realizarea interesului său național
Marea Britanie, Franța, alte state se vor opune, ceea ce, de fapt, și fac. E suficient să amintim despre dorința Marii Britanii de a abandona UE și despre criticile aduse de către greci, spanioli, italieni și portughezi politicii de austeritate promovată de Angela Merkel ca să conchidem că UE nu va avea niciodată un singur creier comun capabil să promoveze o politică externă unică, că nu va avea forțele sale armate gata să apere securitatea la hotarele sale, inclusiv pe R.Moldova, amenințată de secesioniștii susținuți de Kremlin.
În timp ce Iurie Leancă și Vlad Filat se învățau a face oale din lut, Dirk Schuebel ne învăța minte, răspunzând alandala la întrebările unui reporter. Faptul că era tradus din engleză în rusă și nu română deja constituia un precedent.
Traducerea era una aproximativă, dar nu putea atenua , totuși, esențialul – UE nu a făcut, practic, nimic pentru statele Parteneriatului Estic. Orientată spre enorma piață rusă, după ce a edificat un gazoduct supranumit un nou Pact Molotov-Ribbentrop, Germania le dă de înțeles americanilor că nu va tolera supremația lor. Vă amintesc, în timp ce Vladimir Voronin a susținut intervenția SUA în Irak, Germania a refuzată să facă acest lucru. Înfuriată, secretarul de stat american Condoleezza Rise i-a sugerat președintelui George Bush că Germania trebuie pedepsită pentru aceasta.
Ei bine, fiind întrebat care este cauza că populația de pe cele două maluri ale Nistrului nu se unește, Dirk Schuebel a afirmat că cei din stânga Nistrului mai țin minte războiul prin care au trecut. Nu m-am interesat până atunci dacă interviul era live. Răspunsul prompt al diplomatului fără precizarea că războiul pentru independență a fost declanșat de cercurile proimperiale de la Kremlin, m-a pus însă, în gardă. Schuebel era, pur și simplu, obligat să facă această precizare într-o emisiune transmisă în limba rusă.
Am așteptat zadarnic o intervenție a ministerului afacerilor externe de la Chișinău. Nici ”analiștii” care ciugulesc din palma lui Filat, unul fost ambasador la Moscova în timpul conflictului ,nu au reacționat.
Fiindcă am fost printre cei care a realizat sarcina președintelui Mircea Snegur de a transmite tuturor posturilor de televiziune din lume tancul rusesc care trece pe podul de pe Nistru, imagini preluate inclusiv de CNN îi felicit pe toți guvernanții cu ocazia zilei Independenței cu urarea tradițională: ”Așa-mi vine câteodată …”.
Acum Șevciuc cum să nu ne spună că în scurt timp enclava secesionistă, creată de Kremlin pe trupul pământului nostru ca fi recunoscută ca stat?

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Vasile Grozavu

Vasile Grozavu

Spre nenorocul nostru, de 22 de ani ne căznim să aflăm răspuns la întrebarea: ”Și acum încotro?”. Cred că am aflat acest răspuns și cartea mea, ”Înapoi, pe Drumul Mătăsii”, dă un răspuns clar la această întrebare. Eliminarea trădării ca metodă utili...

Ultimele articole