Sesiunea extraordinara, sub semnul intrebarii

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

PD si PLDM, siguri ca UE nu-i poate impiedica sa faca un Guvern minoritar cu sustinerea PCRM, au convocat in graba o sesiune extraordinara a Parlamentului Republicii Moldova. Durata sesiunii a fost stabilita de la 21 ianuarie pana la 30 ianuarie, cu o singura ordine de zi – alegerea organelor de conducere ale Legislativului.

Dupa cum am scris si anterior, convocarea deputatilor in sedinta pana la deschiderea oficiala a sesiunii de primavara este neregulamentara si neconstitutionala. Sesiunea extraordinara este pusa sub semnul intrebarii, iar judecatorii Curtii Constitutionale vor avea de lucru suplimentar in urmatoarea luna (€ $ ^_^ ).

Deputatii socialisti au anuntat deja ca vor contesta la CC toate hotararile care vor fi adoptate in sesiunea extraordinara. Deputatii din PD si PLDM au luat apa in gura. Comunistii nici nu au dorit sa se implice. Nimeni nu a putut raspunde cat de constitutionala este sesiunea actuala. Se vede ca cele doua partide, care se avanta la putere, au acceptat deja, tot neconstitutional si neregulamentar, ca sedintele sa fie conduse de acelasi Smirnov. Potrivit Constitutiei si Regulamentului, decanul de varsta conduce doar sedinta de constituire a Parlamentului. Sedinta a fost o luna in urma, iar imputernicirile lui Smirnov au expirat in acea zi.

Ne-am pomenit intr-o situatie stupida. Se convoaca o sesiune extraordinara pe o durata de 9 zile in lipsa unei majoritati constitutionale. Ghimpu a avut dreptate cand a spus ca s-au adunat in sala Parlamentului in zadar. Pauza ceruta de Strelet este o dovada ca nimic nu este pus la punct. PLDM doar a visat sa guverneze cu PD, singuri. Insa, liniile telefonice au fost inrosite dupa ce Lupu a denuntat planurile lor sa faca un Cabinet de ministri minoritar, pus in functie cu ajutorul PCRM.

Pana la 30 ianuarie au mai ramas cateva zile. Cred ca pana atunci se va intinde sedinta Parlamentului cu privire la constituirea organelor de conducere. In aceste 8 zile, care au mai ramas, PLDM trebuie sa convinga PD-ul ca PL sa fie bagat la guvernare, si sa uite de comunisti. Probabil tot ei trebuie sa convinga PD-ul sa accepte reforma justitiei. In caz contrar, PLDM risca sa vada in fata sa multe spete intoarse de la europeni.

Vizita europenilor a dat roade, chiar daca Filat nu vrea sa recunoasca.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii