Semnarea Acordului de Asociere a R.Moldova cu UE, semnifică desprinderea de spaţiul postsovietic

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Felicitari tuturor, e o zi istorica, la fel de importanta ci si Declaratia de independenta din 1991.

Semnarea Acordului de Asociere a R.Moldova cu Uniunea Europeană, semnifica desprinderea de spatiul postsovietic, si o noua etapa in modernizarea tarii.

E meritul cetatenilor, care au votat la 29 iulie 2009, si 28 noiembrie 2010, pentru vectorul de integrare europeana, dar si a partidelor membre AIE-1, AIE-2, si CPE.

Extinderea spatiului de influenta a UE in RM, nu ar trebui sa irite Rusia.
Premierul Leanca a declarat dupa semnare : ”Acest Acord nu contravine păstrării unor relaţii bune, nici cu Federaţia Rusă, nici cu Kazahstan, nici cu Belarus. Acest Acord nu contravine sub nicio formă Acordului de liber schimb cu CSI”.

Acum R.M. si cetatenii sai, au obtinut deschiderea strategica catre ambele spatii, atit UE, cit si CSI, si pot beneficia de prevederile Acordului de Asociere si liber schimb cu UE, si de Acordul de liber schimb cu CSI.

Urmeaza ratificarea Acordului in Parlament, care ar trebui sa aiba loc saptamina viitoare.

Nu cred ca exista riscuri in Parlament, ar fi bine ca alaturi de deputatii din Coalitia proeuropeana majoritara, pentru ratificare sa  voteze si deputatii din PL, dar si unii independenti.

Iar adevaratul referendum privind procesul de integrare europeana, vor fi rezultatele de la alegerile parlamentare din toamna.

Daca vor cistiga fortele proeuropene, vom putea sa continuam procesul de integrare europeana si sa depunem in 2015 cererea de aderare la UE.

Comentarii