Şefa aparatului sau aparatul şefei?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Povestea care s-a întîmplat recent la Ministerul Culturii, a provocat veselia şi indignarea multora. Dar, ca orice poveste, a fost dată repede uitării şi a rămas în memoria oamenilor cu celebra frază: „Sunt şefa aparatului, am dreptul!”.

Frumoasa Şefă de aparat ministerial a spus că îi iartă pe toţi cei care şi-au manifestat interesul faţă de ea. Iar Ministrul a spus că nu vede nimic rău în comportamentul domniţei. Normal. Finita la comedia! Căutaţi-vă alte teme de discuţie!

Noi nu avem nimic de reproşat domnişoarei din anticamera ministrului. Ea e fată tînără, frumoasă şi chiar sexy. Altfel nu era aşa intens discutată.

A rămas însă o problemă de fond, pe care opinia publică a cam trecut-o cu vederea: instituţiile statului Republica Moldova. Problema nu e în „şefă”, ci în „aparat”.

Instituţionalizarea slabă. Instituţiile de stat din Moldova continuă practica sovietică, unde instituţia se asociază cu şeful ei. Problemele mici sau mari se decid doar „sus”. Deciziile se iau în bază de urlete şi înjurături la telefon. Şeful este mare şi atotputernic, iar funcţionarul este mic şi nu ştie nimic.

Ministrul, şeful de agenţie sau de serviciu, decide nemijlocit pe cine angajează în instituţia sa. Angajările se fac în bază de cunoştinţe personale sau în baza dorinţei şefului. Politica şi eficienţa instituţiei depinde de personalitatea şefului. Şi aşa, de sus pînă jos şi de jos pînă sus

Continuare pe BLOGUVERN

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii