Securiști pentru olandezi și pașapoarte pentru Țară

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Ziarul Cațavencii din 28 decembrie a publicat un articol întitulat ”Pașaportarii basarabeni, principalul motiv pentru care nu intrăm în Schengen”. Dincolo de eticheta pe care ne-o aplică autorul într-un mod cu totul cinic, numindu-ne ”pașaportari”, merită să atragem atenția la alte câteva aspecte interesante, simptomatice pentru societatea statului român de azi.

Autorul operează cu expresii ca ”se dau pașapoarte pe bandă”, de parcă n-ar ști că state ca Franța sau Marea Britanie dau sute de mii de pașapoarte pe an timp de mai mulți ani, în timp ce România dă doar câteva zeci de mii pe an, și aia de 2-3 ani încoace. Sau, și mai curios, se face referință la niște ”informații neoficiale” și se oferă drept argumente niște presupuse poziții ale unui serviciu de securitate european (mai precis, olandez), care, chipurile e împotriva aderării României la zona Schengen doar pentru că n-are cum să verifice ”ce hram poartă” moldovenii care au norocul să le fie recunoscută cetățenia română de care i-a privat rușii sovietici în ’40 și care vor circula liber în Uniune. De parcă securiștii rușilor asta au și așteptat până acum ca să poată ”lucra” în voie: acordarea pașapoartelor românești românilor din RM…

În continuare, preț de 2 aliniate, ne sunt prezentate niște date în mare parte veridice, dar care sunt alese în mod tendențios, privind șansele mari ca oamenii din actuala conducere a SIS, care au lucrat și în securitatea sovietică, să aibă un plan malefic de a catapulta spioni KGB-iști în UE. Din nou, se operează cu sintagme ca ”printre pașaportarii moldoveni pot fi foști kaghebiști sau actuali ofițeri acoperiți din SIS”. La fel am putea afirma că printre ”pașaportarii moldoveni pot fi purtători de antrax”. Iar argumentele redate sunt doar unele în favoarea poziției autorului, întârind-o cu nume ca Plugaru sau Pavlicenco, a căror afirmații contează într-o anumită măsură, dar nu reprezintă opinia majorității moldovenilor sau a conducerii de azi a acestora.

Și pentru a încheia în mod tradițional articolul, autorul îl critică pe Băsescu, numindu-l ”marinar iresponsabil care lansează îndemne oligofrene”. E drept, ne-am pomenit cu toții în ceaunul discursului monopolist al PD-L-ului privind dreptul nostru de a avea cetățenie română, dar nu cred că moldovenii poartă vina pentru treaba asta. Mai curând e vina celorlalte partide din România care nu s-au preocupat până nu demult de soarta moldovenilor. Chiar și așa, până la a merita să fim catalogați drept ”basarabeni fantomatici” doar pentru că un premier olandez de dreapta, deci anticomunist (și bravo lui!) se opune aderării României la Schengen, e cale lungă.

Și totuși, chiar dacă întregul articol pornește de la o presupunere a autorului, chestiunea ridicată de către acesta merită să ne pună în gardă, din cel puțin 2 motive. În primul rând, restabilirea dreptății istorice și juridice pentru moldovenii din stânga Prutului va deveni în viitorul apropiat o bâtă politică în mâna tuturor adversarilor regimului pedelist, prin asta provocându-se efecte sociale deosebit de dăunătoare relației dintre România și RM, pe termen mediu. Cu alte cuvinte, pentru orice dăndănaie făcută de președintele Băsescu sau de PD-L, vor fi învinuiți moldovenii care i-au votat masiv pe aceștia, ceea ce va atrage un val de oprobiu al cetățenilor români, greu de stăpânit și aproape imposibil de combătut. De fapt, fenomenul durează de mai mult timp, pe fundalul unei scăderi vertiginoase a popularității guvernării actuale din România.

În al doilea rând, ar trebui să ne dea de gândit (dar și de acționat) logica multor cetățeni ai țării noastre, care continuă să-i vadă pe românii fără cetățenie din stânga Prutului drept niște relicve purtătoare de sovietism, la propriu și la figurat. Cel mai tragic, însă, este că aceștia par să aibă dreptate. Pentru că dacă dezgolim realitatea de toate semnificațiile simbolice, morale și istorice, așa cum fac, bunăoară, sondajele recente de opinie publică din RM, în baza cărora am putea să ne facem cu toții un mare și spectaculos harakiri colectiv, am putea vedea și noi același lucru.

Articol scris pentru AllMoldova

Comentarii

Tudor Cojocariu

Tudor Cojocariu

Român din Moldova. Absolvent al liceului româno-francez "Gh. Asachi" din Chişinău. Licenţiat în Sociologie (Universitatea București). Master în Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană (SNSPA, Bucureşti). Responsabil de proiecte la Departamentul...

Ultimele articole