Secta anti-Plahotniuc sau groparii stabilității și vectorului pro-european

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Curtea Constitutionala a validat mandatele de deputat, Parlamentul curind va incepe sa functioneze si e nevoie  sa avem o majoritate proeuropeana care sa instaleze un nou Guvern.
PDM a adresat o invitatie Blocului ACUM sa initieze un dialog, dar liderii binomului PAS-PPDA refuză cu ostentaţie să participe la negocierile privind formarea unei majorități parlamentare.
Maia Sandu şi Andrei Năstase au tratat cu răceală, chiar cu ostilitate, îndemnurile la dialog, formulate de preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc.

Reamintim că Plahotniuc a chemat liderii PAS şi PPDA să îngroape securea războiului şi să acţioneze pentru binele ţării şi a cetăţenilor.

Maia Sandu şi Andrei Năstase au refuzat mâna întinsă de Vlad Plahotniuc, de unde înţelegem clar că cei doi au deja pe agendă scenariul unor posibile alegeri anticipate, nedorit, însă, de cetățeni.
Prin urmare, ar fi logic ca Maia Sandu și Andrei Năstase să-și asume şi responsabilitatea pentru haosul politic de după alegerile anticipate, pentru posibilul regres economic, dar şi pentru eventualele dificultăți în dialogul cu Uniunea Europeană.

Totodată, Maia Sandu și Andrei Năstase trebuie să-și asume și riscurile de securitate pe care le poate aduce instabilitatea politică.

Poziţia rigidă a Maiei Sandu și a lui Andrei Năstase este contraproductivă, dar ei cred ca poate fi explicată: aceştia le-au promis propriilor alegători cu nu vor face alianțe în viitorul Parlament.
Declarând la toate colţurile că îşi respectă acest angajament, Maia Sandu și Andrei Năstase cred că vor obține mai multe mandate, în urma alegerilor anticipate.
Cei doi ar putea avea parte de o surpriză neplăcută, deoarece electoratul moldovenesc nu își dorește un astfel de scrutin.

Dar s-ar putea ca oligarhii Topa, Filat si Platon sa le dicteze o alianta tacita cu socialistii. Despre acest mariaj tradator vorbesc unii experti care deservesc Blocul Acum.

Maia Sandu şi Andrei Năstase ar putea avea un scor chiar mai prost decât la alegerile din 24 februarie, deoarece nu sunt în stare să propună nimic altceva, decât o retorică războinică, la limita decenţei, împotriva liderului PDM, Vlad Plahotniuc.

În loc să propună proiecte concrete, menite să îmbunătăţească viaţa oamenilor, liderii PAS şi PPDA ştiu doar una: Nu facem alianţă cu Plahotniuc!

Repetând ca papagalii acest slogan stupid, Maia Sandu şi Andrei Năstase riscă să-şi ridice în cap propriul electoral, care este unul pro-european şi care nu acceptă nici un un derapaj de pe acest traseu.
Politica este arta compromisului, nu exista solutii ideale, fiecare partid care va participa la viitoarea constructie a majoritatii parlamentare trebuie sa cedeze ceva, ca sa fie posibila constituirea unui Guvern.

Alegătorii moldoveni, inclusiv cei ai binomului PAS-PPDA nu își doresc un haos politic convenabil socialiștilor și Rusiei, de aceea ar putea da de pământ la alegeri cu Maia Sandu şi Andrei Năstase.

Vlad Plahotniuc si PD au obtinut un scor electoral bun, au fost mandatati de cetateni sa mentina stabiltatea, sa continuie implementarea Acordului de Asociere cu UE si proiectele sociale si fara ei nu se poate forma nicio majoritate parlamentara .

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii