Secretarul general al NATO promovează apărarea inteligentă a aliaţilor

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Aflat în Ungaria, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen  a adresat un mesaj filmat comunităţii euroatlantice, postat ulterior pe blogul său. El a dorit să se adreseze celor interesaţi de afirmaţiile sale chiar de la baza aeriană unde se află o capabilitate cheie a Alianţei Nord-Atlantice – capacitatea strategică de transport aerian.

Acolo,  avioane C 17 oferă o linie aeriană vitală pentru operaţiunile NATO, din Afganistan şi Kosovo.

De asemenea, aceste mari avioane de transport mai sprijină misiunile căştilor albastre, trimise de Organizaţia Naţiunilor Unite, dar şi pe cele ale detaşamentelor Uniunii Africane, implicate în pacificarea unor zone „calde”, de pe continentul african.

În ultimii ani, aeronave de acest tip au participat şi la livrarea de ajutoare umanitare, în zone afectate de dezastre naturale, precum în Haiti şi în Pakistan.

10 state aliate şi două partenere operează cu aceste aeronave uriaşe.

Acestea furnizează echipajele plus costurile utilizării unor asemenea capabilităţi, dar şi au acces la folosirea acestora, pentru situaţii agreate de aliaţi.

Fiecare în parte, dintre cele 12 state, nu şi-ar fi putut permite ca să le achiziţioneze.

Aceste capabilităţi strategice arată, susţine Rasmussen, că o naţiune nu trebuie să fie mare, pentru a deveni un stat capabil să realizeze o diferenţă semnificativă, pe plan militar.

Soluţia este de a lucra inteligent, împreună cu alţi aliaţi, iar în acest caz şi cu state partenere.

Un proiect multinaţional, cu echipaje multinaţionale aduce beneficii tuturor statelor implicate, întregii alianţe şi comunităţii internaţionale.

Această capabilitate strategică, de pe teritoriul Ungariei, este o bună probă pentru a arăta ce înseamnă o apărare inteligentă. Şi este calea pe care o va urma NATO.

Aeronava Boeing C-17 Globemaster III este un avion uriaş, de transport militar. Acesta a fost produs, pentru Forţele Aeriene ale SUA/USAF, de la începutul anilor ‘90 de către McDonnell Douglas. C-17 efectuează misiuni de transport aerian strategic, cu trupe şi echipament de luptă în întreaga lume. Mai acţionează în misiuni suplimentare ce includ transportul aerian tactic, evacuarea medicală și desantul aerian. Boeing, care a fuzionat cu McDonnell Douglas, în anii 1990, continuă să producă C-17 pentru export şi USAF. În prezent, avioane C-17 sunt utilizate de forţele aeriene din SUA,  Marea Britanie, Australia, Canada, Qatar, Emiratele Arabe Unite și India.

Structura aeriană de transport a NATO foloseşte avioanele dislocate la baza aeriană din Ungaria, unde a poposit Anders Fogh Rasmussen.

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Ion Petrescu

Ion Petrescu

S-a născut la 2 noiembrie 1955, în Bucureşti, tatăl, Ion, fiind din judeţul Argeş, iar mama, Tamara, din stânga Prutului. A urmat cariera militară avansând până la gradul de colonel, fiind opt ani director al Trustului de Presă al Armatei României. ...

Ultimele articole