Secretarul General al Internationalei Socialiste sustine votul Uninominal

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Ca prea multe discutii in ultima vreme, e bun votul uninominal, e rau si asa mai departe. Partidul Democrat din Moldova a spus raspicat ca sustine acest sistem electoral si mai mult de atat, s-au colectat aproape un milion de semnaturi, un milion, va imaginati?! Nici macar referendumul Platformei DA nu a fost atat de popular in randul cetatenilor. Numarul foarte mare de semnaturi se datoreaza faptului ca oamenii singuri vor sa-si aleaga deputatii, fara sa ghiceasca pe cine oare partidele politice il vor inainta in primii zece, si cu ce s-au ocupat, sau cu ce se vor ocupa fiind alesi drept deputati. Nestiinta si numarul mare de cvasianonimi din parlament, a silit oamenii sa opteze pentru un sistem electoral nou, unul in urma caruia ei vor putea alege si demite deputatul.

Dupa cum am spus, sunt prea multe discutii pe aceasta tema, dar azi, PDM-ul a primit sustinere de la unul din cei mai importanti actori, de la secretarul general al Internationalei Socialiste. Luis Ayala a trimis scrisoare presedintelui PDM, Vlad Plahotniuc, in care spune ca sustine in totalitate tentativele de reanimare a Republicii Moldova, chiar si prin schimbarea sistemului electoral.

As vrea sa reamintesc ca Vlad Plahotniuc a fost ALES drept vice-presedinte a Internationalei Socialiste, lucru care nu este deloc de neglijat, mai are Moldova vreun politician care sa aiba o asemenea functie inalta la nivel international? Cu siguranta ca nu, partidele de opozitie de la noi mai ca nici nu sunt primite drept membri intr-o familie ca cea a Internationalei Socialiste, daca gresesc, incercati sa ma combateti, poate am scapat eu ceva din vedere.

Cum credeti? O autoritate ca Luis Ayala, s-ar fi dat cu parerea fara ca sa cunoasca situatia? Ar risca cu reputatia sa pentru a-l ajuta pe Plahotniuc? Cu siguranta ca nu, decizia lui Ayala de a sustine uninominalul este o dovada ca acest sistem electoral intr-adevar este o alternativa pentru Moldova, or va ganditi ca un Pasha Parfeny sau un Andrei Nastase are o experienta si cunostinte mai detaliate in sisteme electorale? Eu zic sa va ganditi la asta, dar asa la rece, fara sa va lasati influentati de emotii, uitati-va ca sunt actori foarte importanti, de nivel global care isi acorda sustinerea.
Scrisoarea dlui Ayala o puteti vedea aici:

Comentarii

Macovei Pavel

Macovei Pavel

Sunt student la Relații Internaționale, poate datorită acestui fapt am o percepție diferită față de mediul politic. Sunt împotriva manipulării și a propagandei, consider că aceste două lucruri strică din farmecul acestui domeniu. Și prin propriile...

Ultimele articole