Se repetă agresiunea din 1944 şi în anul 2014, în forme noi şi mai subtile?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Trăim într-o lume complexă, care se mişcă mai rapid decât ritmul în care se schimbă guvernele la Chişinău şi Bucureşti, aşa cum se va întâmpla după alegerile parlamentare din Republica Moldova şi cele prezidenţiale, din România. Deloc întâmplător, autorităţile din  stânga Prutului sunt sfătuite să o lase mai moale cu Uniunea Europeană şi să fie mai docile, faţă de aşteptările preşedintelui Federaţiei Ruse. Concomitent, autorităţilor de la Bucureşti, cele de azi, cele de mâine, li se arată supuşenia Budapestei, slăbiciunea Sofiei, mizându-se pe o îndepărtare tacită a României de Statele Unite, în condiţiile în care există un Parteneriat Strategic cu un efect disuasiv clar, pentru orice agresiune militară, mai mult sau mai puţin imprevizibilă.

În urmă cu şapte decenii, România era de facto cotropită de hoardele imperiale estice, pierzând, prin dreptul forţei agresorului sovietic, teritoriul dintre Prut şi Nistru. Dar era eliberată partea Transilvaniei ocupată de neostoiţii nostalgici ai altui imperiu, lideri ai unei naţiuni cu o populaţie nici pe jumătate din aceea a României, dar care a ştiut, mai mereu, să se alieze cu cel care îi putea oferi câte o felie de tort… din ţările vecine.

Octombrie 1944…octombrie 2014.

Am învăţat ceva din lecţiile istoriei de acum şapte decenii?

Se repetă agresiunea din 1944 şi în anul 2014, în forme noi şi mai subtile?

La aceste interogaţii, dar şi la alte întrebări menite a limpezi timpul în care trăim au răspuns un scriitor, un istoric şi un ex-consilier prezidenţial, dialogul integral fiind vizionabil în imaginile inserate mai jos:

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Ion Petrescu

Ion Petrescu

S-a născut la 2 noiembrie 1955, în Bucureşti, tatăl, Ion, fiind din judeţul Argeş, iar mama, Tamara, din stânga Prutului. A urmat cariera militară avansând până la gradul de colonel, fiind opt ani director al Trustului de Presă al Armatei României. ...

Ultimele articole