Scula lui Filat să căciulește în timp ce Rogozin ne declară practic război. Fragment din cartea ”Căderea Armaghedonului”

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Spre deosebire de echipele de scandare ale Păpușarului și Contrabandistului, prefer să fiu eurorealist. De aceea, atât timp cât nu voi avea explicațiile plauzibile ale birocraților de la Bruxelles vis a vis de refuzul extinderii misiunii de asistență a UE la frontiera dintre Ucraina și Moldova, voi considera că oficialii europeni nu au intenții serioase de a admite noi membri și de a-i conferi UE valențele sigure ale unei supraputeri cu un centru unic de securitate, politică externă și fiscală. În limbaj foarte popular aceasta înseamnă că UE, practic nu există, deoarece:

1. Fiecare stat-membru al UE promovează propria politică externă cu alte state, făcând, practic, imposibilă luarea unor decizii rapide în problemele cu care sunt confruntate noile republici ex-sovietice, în special, în problemele războiului informațional, declanșat de Kremlin împotriva lor;

2. Neavând propria armată, UE nu este capabilă să stingă rapid conflictele armate cu care ne amenință Kremlinul de la 1990 încoace;

3. În condițiile incapacității de a depăși recesiune, valuta unică EURO trebuie să fie mai mult europeană, dar nu atât de germană, consideră miniștrii de finanțe din statele – membre UE;

Existența acestor probleme face imposibilă majorarea vitezei de reacție a UE la nevoile curente ale statelor din parteneriatul estic, mai ales în ceea ce privește securitatea lor economică și militară.

Nimeni nu pune la îndoială faptul că, dacă UE ar crea acum structura sa militară, R.Moldova ar rămâne pasivă și nu ar lua decizia de a participa la ea. Aceasta ne-ar permite să rezolvăm problema trupelor paramilitare din regiunea secesionistă, să urgentăm retragerea armatei 14-e de pe teritoriul nostru și să ne apărăm viitorul.

”De cine să ne apărăm?”, întrebarea vine. Răspund: de Dmitrii Rogozin, care a participat la conflictul militar din 1992, demonstrând implicarea Federației Ruse în războiul pentru independență. Actualmente, Rogozin este vicepremier cu sabia războiului ridicată deasupra noastră.

Nu-mi pot explica, de ce nimeni dintre oficialii de la Bruxelles nu a reacționat la recenta lui afirmație făcută în inima Europei. La Bruxelles Rogozin a spus că, în cazul asocierii Moldovei cu UE, s-ar putea „dezgheţa” conflictul de la Nistru. Mai mult, anterior, el declara că Moldova ar putea pierde Transnistria dacă semnează acordurile cu Uniunea Europeană.

Dintre toți liderii politici cel mai mult îmi displace să-l aud pe Filat, lăudându-se cu relația sa durabilă cu partenerii de dezvoltare. Am fost surprins să aflu că el chiar a fost sunat și felicitat cu ocazia ”tusovcii” din 3 noiembrie de către amicii săi. E adevărat, nu a dat nume, ceea ce mă determină să afirm că ex – premierul defunct a rămas incurabil la capitolul ” stare de trezire”. Adică, nu vede că afară-i toamnă și după ea vine iarna, care se anunță a fi geroasă.

Nu pot să nu-l întreb pe ”marele diplomat”, Leancă, de ce nu a cerut explicațiile de rigoare, de ce nu a insistat ca Rogozin să nu mai fie responsabil din partea Federației Ruse în chestiunea parteneriatului strategic dintre cele două state și a soluționării consecințelor conflictului.
Nimeni nu a auzit vreo declarație a MAE. Viteaza fiică de împărat, Natalia Mircevna Snegur-Gherman, preferă să ne îmbete cu apă rece ca și mai înainte. Toți tac, cu toate că prilejul este unul oportun și ea trebuie să procedeze la fel ca și tatăl ei.

Amintesc, atunci când Kremlinul a declanșat războiul pe Nistru, tatăl ei, Mircea Snegur, a negociat cu liderii din ex-republicile sovietice, fiind adoptată o declarație la o reuniune a șefilor de stat CSI. Este adevărat, în ea nu se spunea că Federația Rusă este statul-agresor, ci forțele proimperiale. Cu toate acestea, a fost sensibilizată opinia publică internațională.

Între 19-20 noiembrie Leancă va participa la o reuniune CSI. El va avea o întrevedere cu prim-ministrul rus Dmitri Medvedev , va participa la ședințele plenare. Momentul este unul mai mult decât oportun de a face public textul unei declarații comune a statelor-membre ale Parteneriatului Estic prin care să se ceară Rusiei, fiindcă Rogozin este al ei, să pună capăt imixtiunii în afacerile interne ale statelor-membre.

Dar ce-i pot cere lui Leancă, dacă acesta invocă poziția oficială a Federației Ruse, făcând abstracție de faptul că Rogozin este vicepremier cu trecut de agresor și el nu poate face opinie separată, fiindcă are mandatul de a stinge focul, nu de a pune paie pe el.

Un vechi proverb moldovenesc spune că eroul moare o singură dată, iar fricosul de o mie de ori. Am obosit să asist la decesele lui Filat și ale lui Leancă în aplauzele frenetice, de fapt, în ovațiile partenerilor de monstruoasă coaliție. Aceștia așa înțeleg să conducă țara, murind la prima oră a dimineții ca să învie seara la cluburile cu ruletă rusească, felicitându-se pentru faptul că i-au tras-o încă o dată propriului popor.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Vasile Grozavu

Vasile Grozavu

Spre nenorocul nostru, de 22 de ani ne căznim să aflăm răspuns la întrebarea: ”Și acum încotro?”. Cred că am aflat acest răspuns și cartea mea, ”Înapoi, pe Drumul Mătăsii”, dă un răspuns clar la această întrebare. Eliminarea trădării ca metodă utili...

Ultimele articole