Scrisori de departe. Domnule Ion Sturza, formaţi Echipa Salvării Naţionale!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Am primit o nouă Scrisoare de departe din Montréal, Canada, de la Mihai Trofim, tânărul de succes care a condus Direcţia teritorială Sud a Curţii de Conturi şi care a fost alungat peste mări şi ţări de nedreptăţile de acasă. Concetăţeanul nostru ne scrie de departe, pentru că îi pasă, pentru că nu este indiferent, pentru că crede cu adevărat în viitorul acestui colţ de ţară. Deşi îşi aşteaptă rândul pentru publicare şi alte Scrisori de departe, am decis să public prioritar apelul public al lui Mihai. Pentru că vine într-un moment cu adevărat de răscruce pentru meleagul nostru, când încă mai avem dreptul să sperăm. Şi pentru că m-am regăsit eu însumi în el, tot aşa cum vă veţi regăsi, sunt sigur, şi mulţi din voi. 

Stimate Domnule Ion Sturza,

Am urmărit cu mare atenţie frământările şi ezitările Dumneavoastră în legătură cu (ne)revenirea în politica moldovenească. Până la urmă aţi renunţat.

Foarte multă lume a sperat că veţi lua o altă decizie. Aţi spus că nu vă interesează nicio funcţie în stat, nici chiar cea de preşedinte. Mie îmi pare o astfel de  abordare prea simplistă şi pe alocuri egoistă, vorba unui fost subaltern de al Dumneavoastră. Credeam că aţi depăşit nivelul mercantil al politicienilor din Moldova, care se implică în politică pentru a avea anumite favoruri. Dumneavoastră sunteţi unul din puţinii, dacă nu unicul cetăţean al RM, care poate să-şi permită luxul de a face politică pentru oameni, nu în interes personal. Pentru că sunteţi independent financiar şi nu aveţi nevoie să utilizaţi funcţia publică pentru a vă îmbogăţi, aveţi o experienţă politică bogată, aţi făcut în viaţă lucruri vizibile, aveţi o popularitate remarcabilă printre moldoveni; sunteţi o persoană echilibrată şi nu sunteţi suspectat de corupţie. Trebuie doar de văzut dacă aveţi şi ambiţie de a face ceva important pentru concetăţeni.

MOLDOVA-VOTE-RALLY

 

Din cauza politicenilor iresponsabili, a liderilor Revoluţiei Twitter din 7 aprilie, am ajuns, metaforic vorbind pe malul prăpastiei. Iar Dumneavoastră la moment sunteţi cea mai potrivită persoană care ar putea opri pericolul revenirii la trecut. Dar aţi renunţat.  Aţi preferat doar rolul de comentator politic. V-ati convins că nu ajută? Oligarhii şi hoţii de drumul mare nu dau nicio atenţie avertismentelor şi criticilor dumneavoastră, ei continuă să-şi facă treaba, SĂ FURE.

Pentru că nu aţi avut curajul (să-mi fie iertată îndrăzneala) să deveniţi lider naţional, locul nu a rămas prea mult timp liber. Moldovenii au avut tot timpul nevoie de un lider, mai ales în clipele grele, de o personalitate care să-i unească şi să-i conducă. Un Ştefan cel Mare, un Mircea Snegur, un Dorin Chirtoacă, un… Ion Sturza. Dar n-a fost să fie. Cât de paradoxal n-ar suna, toate privirile şi speranţele, care erau îndreptate spre dumneavoastră acum câteva luni, s-au întors brusc spre un alt personaj- Renato Usatîi, care cu trei concerte, cu 500 mii de dolari şi cu promisiunea de a-i pune la puşcărie pe Filat, Voronin şi Plahotniuc a devenit speranţa unei mari părţi a populaţiei, inclusiv şi a multor care au luptat pe baricadele Revoluţiei din 7 aprilie. Din simplul motiv, că pe majoritatea oamenilor nu-i interesează absolut problemele geopolitice, pe ei acum îi interesează să aibă o bucată de pâine pe masă şi  hoţii să stea la dubă, să fie restabilită echitatea socială.

Vrem,  nu vrem, dar dupa 25 de ani de independenţă, alegătorii se împart exact în jumătate, pro Vest şi pro Est. Acest personaj a devenit liderul celor orientaţi la Est, care are şanse să câştige în alegeri şi să schimbe raportul de forţe. Pentru că partea progresistă a societăţii, tinerii, intelectualii, diaspora, cei cu dragoste de neam şi ţară au fost trădaţi şi abandonaţi imediat după  7 aprilie, ei  sunt derutaţi, n-au pentru cine vota, iar în ziua alegerilor pur şi simplu nu vor ieşi la vot. Liderii noştri fie că s-au discreditat, fie că şi-au demonstrat impotenţa (în sens politic), fie că au renunţat. Păcat. Mai ales acum, când se întrevedea „lumina de la capătul tunelului”, riscăm să ne întoarcem înapoi în beznă… Există pericolul ca balanţa de forţe să se schimbe în favoarea celor care vor să distrugă această ţară. Nu în favoarea majorităţii, celor care vor s-o integreze în civilizaţia europeană.

Eu aş prefera ca ţara să fie condusă de Ion Sturza, Dorin Chirtoacă, Iurie Lencă, Alexandru Tănase,  Ana Guţu,  Igor Munteanu, Igor Corman, Natalia Gherman, Oleg Brega etc. şi nu de Usatîi, Dodon (cu Marina Radvan), Voronin, Tuleanţev, Garbuz, Petrenco şi Formuzal. Acest popor merită să fie condus de de cei mai buni reprezentanţi ai săi, de personalităţi oneste, cu credibilitate şi nu de lepădături, oligarhi, extremişti, prostituate, agramaţi şi „hoţi în lege”. Nu lăsaţi o persoană cu puţină carte, dar cu mult tupeu să hotarască soarta acestei ţări! Nu astfel de oameni trebuie să decidă viitorul Moldovei. Încă mai puteţi schimba lucrurile în bine! Mecanismul e relativ simplu. Formati Echipa Salvării Naţionale, alegeţi un partid înscris în cursa electorală, care vă va accepta ca lider, veniţi cu o listă de personalităţi oneste şi profesioniste, alegeţi sigla Ion Sturza, scrieţi un program electoral realist (în cunoştinţă de cauză) şi faceţi campanie electorală în timpul care a mai rămas. Sunt convins că la 30 noiembrie veţi avea un rezultat extraordinar, deasupra aşteptărilor Dumneavoastră şi raitingurilor din sondaje.Veţi reuşi să schimbaţi raportul de forţe în Parlament, în sensul bun al expresiei. Iar dupa alegeri aţi putea să vă retrageţi din politică, dacă aceasta vă displace. Echipa o să rămână şi o să ducă până la capăt cele începute de Dumneavoastră! Totuşi, sunt covins că în momentul în care vă veţi implica, veţi simţi gustul victoriei, veţi vedea susţinerea enormă a oamenilor şi nu veţi renunţa!

Aţi putea rămâne în istroria acestui neam chinuit, ca liderul care a smuls ţara din ghiarele imperialismului rusesc şi a adus prosperitate şi pace pe acest pământ. Odată cu aceasta veţi putea să vă realizaţi visul personal, de a reveni Acasă, la Vatra părintească. Veţi reveni pentru veşnicie, la care suntem sortiţi cu toţii odată şi odată, dar împăcat cu gândul că aţi fost omul care şi-a salvat propriul popor. Aceasta, cred, valorează mult mai mult decât toate funcţiile, de preşedinte, prim-ministru, speaker etc, luate la un loc.

P.S. Cei care împărtăşesc această idee rog să o susţineţi. Cu cât mai multă lume o să ne susţină, cu atât mai greu o să-i fie Domnului Ion Sturza să respingă apelul nostru!

Mihai Trofim, Montréal, Canada

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Veaceslav Balacci

Veaceslav Balacci

Jurist. Expert independent şi consultant în materie de tranzacţii economice internaţionale, drept economic şi drept vamal. ONG-ist. Blogger, sau pur şi simplu explorator al realităţii, aflat mereu în căutarea adevărului. Domenii de interes: dreptu...

Ultimele articole