Scrisori de departe. Cupa TRĂDĂTORILOR: Igari Dodon vs Iura Roșca

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Sunt ai noştri, sunt parte din noi, departe de noi. Nu vreau să ne supăr pe noi ceilalţi, cei care (încă) am mai rămas. Dar ei sunt cei mai buni, cei care, spre deosebire de noi, fiind alungaţi de nedreptăţile din ţară au avut curajul să-şi caute afirmarea la mii de kilometri de casa părintească, să se lipsească de avantajul „pereţilor casei părinteşti” şi să ne arate prin gestul lor de acolo, de peste mări şi ţări, că nu trebuie să tolerăm minciuna, hoţia (de speranţe) şi trădarea. Ei sunt alături de noi, ei vor să ne ajute, ei ne scriu că vor… să revină acasă, la casa pe care le-au furat-o tâlharii, pe unde la propriu, pe unde la figurat! Cei care i-au alungat din ţară, hoţii de speranţe din Parlament, Guvern şi primării îi vor nu doar plecaţi, dar şi tăcuţi. Ei îi vor fără drept de vot şi voce, decisiv pentru viitorul acestui colţ de ţară, atât cât a mai rămas din el. Cât (încă) mai sunt şi eu aici, am decis să le dedic o rubrică pe blog, în care o să le public scrisorile trimise acasă, de acolo, de… departe, poate aşa vom reuşi şi noi să-i simţim mai… aproape.   

 

Dodon este un mare  trădător

Și nu din cauză că așa a fost botezat de Voronin, pentru că a părăsit PCRM-ul. Trădările partiinice sunt greu de evaluat, mai ales în politica moldovenească. Trădarea lui  Igori Nicolaevici, cum îi place să-și zică insul pe la canalele de propagandă rusească, este una reală și foarte gravă – el și-a trădat conaționalii! Asemenea trădători au existat, cu părere de rău, pe parcursul istoriei zbuciumate a acestui neam. Datorită lor moldovenii au suferit deportările, foametea și umilința.

Socialistii_1În ce constă trădarea lui Dodon?

Atunci când reprezentanții minorității ruse care trăiesc în Moldova, Voronin, Reșetnicov, Petkov, etc. merg împotriva cursului firesc al Moldovei, cel european, într-un fel îi înțeleg. Ei au trăit o mare parte a vieții în URSS,  fiind majoritate, considerându-se ”cu stea în frunte” și la propriu, și la figurat. Lor le convinea de minune sistemul  în  care cei ce vorbeau rusa erau șefi, ”specialiști”, trăiau la oraș,  iar cei care vorbeau româna munceau la pămănt… Rusofonilor le  este foatre greu să se obișnuiască cu gândul, că după dezmembrarea URSS și-au pierdut acest statut de persoane  priveligiate. Așa și nu vor să facă un mic efort să respecte acest popor,  care, de altfel, a fost și este  cel mai tolerant din fosta URSS în raport cu vorbitorii de limbă rusă.

Este și firesc ca rusofonii din Moldova să tragă cu toate forțele spre Moscova, spre cultura și civilizația rusă, sau mai bine zis sovietică. E firesc ca și moldovenii să fie atrași de civilizaţia românească, latină și europeană, din care au făcut parte de-a lungul secolelor. Şi pe baza principiilor democratice  minoritatea trebuie să urmeze  majoritatea.

Ale cui interese le apără acest Dodon, care strigă pe la toate colțurile că e ”moldovan”?

Acest mare federalist de pe Bîc semănă leit cu nomenclaturiștii din perioada sovietică, a căror deviză era  ”kto byl nikem, tot stanet vsem!” („cine a fost un nimeni, va deveni totul!”).  Dodon este prototipul  trădătorilor care în perioada deportărilor i-au pârât KGB-iștilor pe miile de gospodari, în schimbul unei funcții de ”nacialnik”. El este reprezentantul contemporan al acestor oportuniști și pârâtori,  mediocrități, calitatea cea mai importantă a cărora a fost și este  să-și vândă confrații, pentru bani! Exact ca și vestitul personaj biblic.

Marele economist și specialist în procesele integraționiste

Dodon s-a autointitulat ”profesionist” și o repetă cu orice ocazie. Cine i-a dat acest calificativ? Nu-mi amintesc ca vre-o personalitate din domeniul economic să-i fi dat această apreciere. Sunt absolut de acord cu Ion Sturza, care spunea despre acest individ, că ”a învățat vreo 20 de termini economici”, la care aș adăuga ”și-i pare că e laureat al premiului Nobel în economie”. Ce realizări are acest diletant? Unde și-a format ”gândirea economică” acest Dodon? La „SELIHOZ”, la „ASEM”, la fără frecvență? Am absolvit și eu ASEM–ul și vă asigur că nu ni s-a predat asemenea aberații integraționiste, pe care le expune Dodon!

De când un model economic corupt, cu o productivitate joasă a muncii, degradat din punct de vedere tehnologic,  o economie care se autoizolează de economia mondială, cu management politico-dictatorial, care a pierdut și puțina credibilitate  pe care o avea pe plan internațional, o economie din care au ieșit 70 mld. de dolari în primul semestru al anului 2014 poate fi atractivă pentru Moldova???

Toate companiile serioase care au investit în Rusia își strâng valizele și caută cel mai bun prilej să plece cât mai departe, iar Dodon ne împinge agresiv în  Uniunea Euroasiatică,  în pofida faptului că suntem șantajați permanent de Rospotrebnadzor.

Marele economist de la Sadova ne îndeamnă, metaforic vorbind,  să ne urcăm în avionul care are mari probleme tehnice și care poate să se prăbușească în orice moment,  punând în evidență ”marele avantaj”, că biletele sunt gratis. Nu trebuie să fii doctor în economie ca să alegi între civilizație și degradare totală. Dodon n-are decît să se integreze în Uniunea Euroasiatică , de unul singur cu familia sa și cei vreo 30 de protestatari rusofoni, care fac valuri pe străzile  Chișinăului cu steaguri roșii. Iar pe moldoveni să-i lase în pace!

”Modelul ”economic liberal  al lui Dodon

Apropos de realizările ”geniale” ale lui Dodon, ca ministru al Economiei. Aşa-zisa ”liberalizare a economiei  și legalizare a capitalului”, cu care se laudă insul a Putin_2fost de fapt una dintre cele mai mari escrocherii, care urmează a fi încă studiată. Prin această reformă „grandioasă” din timpul guvernării PCRM a fost, de fapt, legalizată evaziuniea fiscală pentru afacerile lui Oleg Vladimirovici și ale altor oligarhi. FinComBancul lui Voronin, pe timpul ”domniei Măriei Sale” avea dreptul exclusiv la deservirea de casă a bugetului public național, cum acum o are Banca de Economii. Dar aceasta nu-i era de ajuns. Acesta a considerat că e  prea mult să achite în bugetul de stat 15 % din profitul enorm obținut ca rezultat al concurenței neloiale.  Apropos, în țările dezvoltate pentru oamenii bogați presiunea fiscală ajunge și la 75%. Dodon, Grecianîi și Vladimir Nicolaevici  au hotărât să-l scutească total de plata impozitului pe venit pe Oleg. Și să treacă povara fiscală de  pe umerii oligarhilor pe spatele  medicilor, profesorilor, țăranilor și pensionarilor, utilizând cu succes impozitul pe venitul persoanelor fizice, reținut la sursă și impozitele pe consum (TVA și accize), care dădeau venituri crescânde, odată cu creșterea prețurilor.

Nu mai vorbim de sistemul de achziții publice, pe care Dodon și Grecianîi l-au construit special pentru Voronin. Tot ce se vindea în țară cu finanțare din bugetul de stat și din remitențele diasporei se făcea prin firmele clanului Voronin,  la prețuri exorbitante și de o calitate dubioasă. ”Juniorul” era cel mai mare partener de afaceri al Guvernului, comercializând totul în țară, automobile, servicii bancare, medicamente, produse petroliere, lucrări de construcție etc. Nu degeaba Voronin, ajungând  în opoziție a recunoscut, că  ”Oleg a rămas fără lucru”. Cum să aibă de lucru, când s-a despărțit subit de bugetul de stat și de patrimoniul public, când ”treuca” , după cum se exprimă însăși bătrânul general  a trecut la alți „aleși ai poporului”.

Acest mare „profesionist” și specialist în controlul pieței de carne, Dodon,  împreună cu tovarășa sa Zinaida au făurit imperiul clanului Voronin și au distrus economia Republicii Moldova, au pus bazele economiei  tenebre, care este perfect funcţională şi astăzi şi care depășește 70 % din PIB, bazele corupției și monopolului oligarhic în așa fel, că degrabă economia moldovenească nu iese din această mocirlă… Dar, să recunoaștem! Au facut-o la un nivel profesionist foarte înalt.

Dodon devine din ce în ce mai profesionist și în ale trădării. Se vede cu ochiul liber că sponsorii de la răsărit ”înfundă” milioane de dolari în destabilizarea situației din țară și umilirea moldovenilor, folosind-ul ca ”instrument” pe Dodon, care încearcă disperat să deturneze Moldova de la cursul european.  Dar parada lui Dodon și concertele, acompaniate de prietenii  săi Ciolacu și Cuciuc au să se termine brusc după alegeri. Acțiunile disperate ale acestuia sunt rezultatul unei frici crescânde față de sponsori. După prăbușirea la alegeri, investitorii în afacerea cu denumirea Distrugerea Moldovei au să-l cheme  pe managerul de proiect Igori Nicolaevici „la covor” și au să-l întrebe, de ce a ratat și ce a făcut el cu milioanele de dolari oferite cu atâta generozitate?  În rest,  în memoria colectivă Dodon  va  rămăne  un… trădător. Un nou Iura Roșca!

Autor: Mihai Trofim,  

École des Hautes Études Commerciales de Montréal  

Université de Montréal, Canada

Specialitatea  Gestion financière (Gestiune financiară)

Absolvent al ASEM, facultatea Finanțe și Credit

Ex-șef al Direcţiei Teritoriale SUD a Curții de Conturi (Cahul), profesor universitar.

 

P.S. Moldovene, oriunde eşti, în România, Australia, Belarus, Franţa sau Canada, îţi aştept scrisoarea ta de departe, la orice temă, de la social şi economic până la politic, în care să ne arăţi că-ţi pasă de ce se întâmplă la tine ACASĂ, la veaceslav.balacci@gmail.com. Avem mare nevoie de ea! Keep in touch!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Veaceslav Balacci

Veaceslav Balacci

Jurist. Expert independent şi consultant în materie de tranzacţii economice internaţionale, drept economic şi drept vamal. ONG-ist. Blogger, sau pur şi simplu explorator al realităţii, aflat mereu în căutarea adevărului. Domenii de interes: dreptu...

Ultimele articole