Scopul scuza mijloacele? Sau de ce Maia si Andrei cer izolarea Moldovei.

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Situatia politica din Republica Moldova demult este mai ceva ca un scenariu de film, comploturi, tradari, aliante neasteptate, se face orice pentru a accede la putere. Azi a aparut in presa un zvon, precum ca Parlamentul European a votat amanarea cu o luna a acordarii unei asistente in valoare de 100 de milioane de euro Republicii Moldova( desi lucrul acesta nici macar nu s-a pus la vot, discutiile se vor desfasura abia la ora 20.20). La prima vedere, este un fapt trist, daca nu chiar o tragedie. Fara ajutor din partea UE, este dificil daca nu chiar imposibil de a realiza reformele impuse guvernului de catre aceeasi Uniune Europeana. Dar opozitia noastra, dar si presa afiliata acesteia a preluat aceasta stire ca fiind o mare victorie a lor, de parca ar fi cea mai mare realizare din perioada de doi ani, de cand lupta astia cu guvernul.

Intr-adevar, putem vedea acest lucru ca fiind o victorie a opozitiei. O delegatie foarte stranie, compusa din Maia Sandu, Andrei Nastase, Natalia Morari, Ana Ursachi, Alexandru Machedon a mers la Bruxelles pentru a convinge eurodeputatii sa amane sau sa blocheze chiar definitiv acest suport de 100 de milioane. Daca Maia Sandu si Andrei Nastase reprezinta opozitia, fiind lideri de partide de opozitie, chiar nu inteleg ce treaba au Natalia Morasi, care spune ca este cea mai independenta jurnalista dar si Ana Ursachi, avocata lui Grigore Petrenco si Renato Usatii, care printre altele este acuzata de tentativa de omor si escrocherii in Moldova. In privinta lui Machedon, da, da presedintele de la StarNet, e clar, trebuia un finantator, ca drumul, cazarea totul costa, iar nasul de la Frankfurt o fi prin vreo vacanta. Nu vi se pare cam stranie componenta acestei delegatii? Echipa intr-un fel si-a indeplinit scopul, s-au intalnit cu cativa eurodeputati, si-au facut si poze chiar. Din poze am observat ca Cristian Preda, Siegfried Muresan, Andi Cristea si Petras Austrevicius au avut marele noroc sau marea onoare sa-si faca poza cu turistii moldoveni prezenti la Bruxelles.

Zilele petrecute acolo nu s-au dovedit a fi inutile, totusi au reusit sa convinga pe cativa eurodeputati ca cetatenii Moldovei nu merita sa primeasca acest ajutor de la UE.

Puteti sa cititi si care sunt reactiile unor eurodeputati dupa intalnirea cu acesta delegatie:

Sigfried Muresan: Parlamentul European ar putea amana ajutorul de 100 milioane euro pentru Moldova, dupa tentativa netransparenta de schimbare a legislatiei electorale

Petras Austrevicius: Schimbarea sistemului electoral este o decizie foarte grăbită şi nemotivată a coaliţiei de guvernământ de a forţa schimbarea sistemului electoral, o schimbare „revoluţionară”, care ridică însă o mulţime de semne de întrebare: de ce acum, de ce aşa de grăbit şi pentru ce motiv?

Andi Cristea: Schimbarea sistemului electoral este o inițiativă care se vehiculează de mult timp în Republica Moldova, fiind susținută pe parcurs de mai multe partide politice, inclusiv din actuala opoziție. Cred în schimb că formula la care s-a ajuns în acest moment, dincolo de ștampilarea ca inițiativă a socialiștilor, ar fi putut fi primită mult mai bine dacă ar fi existat un dialog cu partenerii europeni cheie, înainte de votul în prima lectură în cadrul Parlamentului de la Chișinău. Amânarea asistenței macro-financiare, promovata de PPE si ALDE vine cu un preț politic pe care niciunul dintre partidele de la Chișinău, fie de la putere, fie din opoziție, nu îl va putea gestiona intern și extern. Asistenta macrofinanciara arata sprijinul UE pentru Republica Moldova, și acești bani constituie o pârghie de presiune constructivă pentru implementarea reformelor de către guvern. Banii europeni sunt pentru oameni, nu pentru politicieni. Însă amânarea sau chiar lipsirea de asistenta financiara europeana sunt idei-vectori ai Federației Ruse.

Daca inteleg corect, Maia Sandu si Andrei Nastase au mers la Bruxelles din nou sa se planga de modificarea sistemului electoral, si pentru ca nu se face pe placul lor, s-au plans eurodeputatilor si au cerut blocarea finantarii Republicii Moldova, lucru care inseamna stagnarea progresului acestui stat si dupa cum a spus si deputatul Andi Cristea, o sansa pentru Federatia Rusa de a reobtine influenta de alta data in tara noastra.

De-ar fi prima oara cand Maia Sandu cere sistarea finantarii, sau poate ati uitat cum ea plangea la poarta FMI-ului ca nu cumva sa fie oferiti bani. Dupa ce FMI-ul a semnat cu Republica Moldova parteneriatul, lupta cu coruptia in primul rand a luat o alta intorsatura, lucrurile au inceput sa evolueze, fapt care a si favorizat oferirea altor transe de catre FMI. Daca nu se duceau haiducii nostri la Bruxelles sa se planga PPE-ului ca PLDM-ul este defavorizat si in cazul schimbarii sistemului electoral nu vor mai avea atat de multe locuri in Parlament, poate si acum cele 100 de milioane veneau in Republica Moldova. Imaginati-va, cat de mult trebuie sa-ti urasti poporul ca sa ceri cu fanatism sistarea finantarii, banii UE-ului nu sunt oferiti PD-ului sau lui Candu, in primul rand banii acestia sunt pentru cetateni.

Inca o data se demonstreaza ca Maia Sandu si Andrei Nastase nu au de gand sa ajunga pe cale civilizata si democrata la guvernare, scopul scuza mijloacele, asta este principiul de care se conduc acesti doi reprezentanti ai opozitiei. Se tem ca daca UE si FMI o sa acorde normal finantare, rattingul lor o sa scada si nu vor mai veni sa guverneze, nivelul de trai al cetatenilor este pe planul secund. Daca totusi o sa fie amanata aceasta decizie de acordare a asistentei pentru Republica Moldova, ar trebui sa multumim lui Nastase si Sandu, ca anume ei au bocit ca nu cumva sa ne ajute UE-ul, ca nu avem noi nevoie de reforme si salarii majorate.

Comentarii

Macovei Pavel

Macovei Pavel

Sunt student la Relații Internaționale, poate datorită acestui fapt am o percepție diferită față de mediul politic. Sunt împotriva manipulării și a propagandei, consider că aceste două lucruri strică din farmecul acestui domeniu. Și prin propriile...

Ultimele articole