Schimbarea Codului Electoral o doresc marea majoritate a cetățenilor și e dreptul suveran al țării

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.
Cît o sa ne mai potrivim ceasul cu forțele antieuropene?

Observam ca unele partide antieuropene si unele care se declara proeuropene, își unesc forțele ca pe data de 11 iunie sa protesteze împotriva intenției Parlamentului de a modifica sistemul electoral.
Isteria pe care acest grup din cinci partide o induc in societate, e doar in interesul fortelor proruse.

Kremlinul cistiga la sigur alegerile pe liste de partide, deoarece are o retea vasta de partide si organizatii neguvernamentale, firme etc prin care va injecta sume enorme pentru coruperea alegatorilor.
Alegerile prezidentiale din SUA si Franta, au demonstrat ca Kremlinul se implica in alegeri prin diverse forme.
Sa nu uitam ca Kremlinul domina spatiul mediatic al RM, legea privind contracararea propagandei in media a fost blocata in Parlament de citiva ani deja.
A pastra alegerile pe liste , insemna a ceda in fata Kremlinului si a accepta falsificarea alegerilor .
Ca sa fie clar, alegerile pe liste de partide sunt simple de manipulat, pentru ca sunt circa 20 de concurenti electorali, pe o singura circumscriptie nationala, dintre care Kremlinul va indemna toata rețeua să se voteze cu maxim 2 partide.
Din oficiu partidele proruse PSRM si PN au circa 40%, in Gagauzia circa 95%, Balțiul le da circa 80%, raioanele de nord circa 55%, si mun Chisinau circa 40%.
Daca mai aduc voturi suplimentare din regiunea transnistreana si din Rusia, au sansele sa depaseasca usor 50%.
Iar o mare parte din electoratul proeuropean e plecata peste hotare, circa 500 sute mii, dintre care voteaza maxim 70 de mii, in cel mai bun caz.
Oponentii se tem de alegeri in circumscriptii pentru ca aici votul se va da pe personalitati, pe proiecte, nu pe geopolitica.
Alegatorii vor tine cont in primul rind de personalitatea candidatilor si nu de culoarea de partid, in multe circumscriptii vor cistiga independentii care vor fi persoane notorii cu experienta etc.
Sigur votul pe liste nu e pentru a cistiga alegerile Maia Sandu si Andrei Nastase care impreuna pe o lista comuna  vor acumula nu mai mult de 22%, vor avea circa 24 deputati in Parlament si ce?
Vor fi in opozitie permanenta cu si nu vor avea acces la guvernare.
E clar ca oligarhii care stau in spatele acestor partide, țopii si altii, au facut un troc cu Kremlinul ca sa li se repecte anumite interese economice si personale.
Iar PSRM cu PN pot avea minim 60 de mandate si vor guverna in interesul Kremlinului.

 Sistemul mixt e unica sansa de a echilibra situatia si de a contracara efectele votului geopolitic.
Adoptarea sau modificarea sistemului electoral este dreptul suveran al statului și al organului său reprezentativ – Parlamentul Republicii Moldova, se arată în decizia Curții Constituționale ca răspuns la sesizarea deputaților Artur Gutium și Vladimir Cernat.

Astfel, schimbarea Codului Electoral o doresc marea majoritate a  cetatenilor si e dreptul suveran al tarii.

Comentarii