Scenariu de tip win-win, în Peninsula Coreea

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Jurnalistul american Olivier Knox afirmă, citând cotidianul Strait Times din Singapore, că unchiul dictatorului nord-coreean Kim Jong Un, împreună cu unii dintre consilierii săi, au devenit victimele a 120 de câini înfometaţi. Aţi citit bine. Mai concret, Jang Song Thaek, îndrumătorul tainic al lui Kim Jong Un, precum şi cinci dintre colaboratorii lui, goi toţi, au constituit prada a peste o sută de câini de vânătoare, care de 72 de ore nu primiseră niciun pic de hrană.

Conform unui ziar din Hong Kong, sursa celui menţionat, din Singapore, acest ritual barbar, de executare a adversarilor politici, prin asmuţirea câinilor asupra lor se numeşte „Jue Quan”.

Se pare că măcelul acesta a durat circa 60 de minute, fiind urmărit, în tăcere, de însuşi nepotul Kim Jong Un şi alţi 300 de oficiali nord-coreeni…

Ziarul Washington Post s-a delimitat de materialul inserat de cotidianul din Singapore, considerând drept informaţie confirmată doar moartea prin împuşcare, a lui Jang Song Thaek.

Execuţia unchiului tânărului dictator – fie prin recursul la o rafală de armă automată sau prin devorarea sugerată de sursele de inspiraţie chineză – confirmă tot mai puţinul control al liderilor de la Beijing asupra lui Kim Jong Un.

Este tot mai plauzibilă ipoteza că aidoma tatălui său, Kim Jong Il, Kim Jong Un îşi alină zilnic frustările prin recurs la… coniac şi whiskey. De unde şi deciziile imprevizibile, dure, greu de explicat pe cale logică.

În mod paradoxal, tragica execuţie a numărului 2, din Coreea de Nord, confirmă diminuarea rolurilor de moderator, ale Chinei şi Rusiei, care erau considerate la Washington D.C., în proporţii de 80 şi 20 la sută, ca intermediari utili convingerii conducerii comuniste de la Phenian de a renunţa gradual, la programul nuclear propriu.

Dacă lucrurile vor degenera pe linia începută de şocanta execuţie, nu este exclus ca liderii chinezi şi americani să ajungă la un compromis, peste capul lui Kim Jong Un.

China să obţină satisfacţia retragerii totale a trupelor americane din Peninsula Coreea.

Iar Statele Unite să obţină câştig de cauză în reunificarea celor două state coreene, sub conducerea existentă acum la Seul.

Un scenariu de tip win-win, care aduce vag aminte de retragerea trupelor străine din landurile est-germane şi unificarea RDG, cu RFG.

Acolo fiind devorat Zidul Berlinului…

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Ion Petrescu

Ion Petrescu

S-a născut la 2 noiembrie 1955, în Bucureşti, tatăl, Ion, fiind din judeţul Argeş, iar mama, Tamara, din stânga Prutului. A urmat cariera militară avansând până la gradul de colonel, fiind opt ani director al Trustului de Presă al Armatei României. ...

Ultimele articole