SCANDAL diplomatic ! Ambasadorul Rusiei va fi expulzat din Moldova ?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Vineri seara am fost mândru de diplomaţia moldovenească, în special de reacţia viceministrului de Externe, Andrei Popov la gestul neprietenesc al Ambasadorului rus în Moldova, Valeri Kuzmin. În semn de protest faţă de prezentarea lui Vladimir Iastrebceak în calitate de „şef al diplomaţiei transnistrene”, căruia i s-a oferit cuvântul (se pare că după discursul lui Marian Lupu), Popov a părăsit recepţia de la Ambasada Federaţiei Ruse ocazionată Zilei Rusiei. Viceministrul moldovean a dat de înţeles că plecarea lui este un fel de „protest non-verbal” la comportamentul impardonabil al diplomatului rus şi la sfidarea suveranităţii Republicii Moldova. Popov a fost urmat, în semn de solidaritate, de către ambasadorii SUA şi UE, iar potrivit unei agenţii de presă din Belarus, şi de către reprezentanţii OSCE.

Aş vrea să cred că situaţia de aseară a fost o simplă gafă a lui Kuzmin. Dacă e aşa, ar urma să apară, în scurt timp, o scuză din partea acestuia. Însă un diplomat cu experienţă, cum este Ambasadorul FR în Moldova, NU poate face astfel de „gafe”. Prin urmare, a fost un mesaj transmis Chişinăului sau chiar o provocare înaintea turului doi de scrutin în Capitală şi înaintea consultărilor informale în formatul „5+2” programate la Moscova pe 21 iunie. Deteriorarea relaţiilor moldo-ruse l-ar avantaja acum pe candidatul PCRM la funcţia de Primar al Chişinăului, Igor Dodon. Din acest considerent, o posibilă reacţie a oficialităţilor moldovene trebuie să fie foarte bine cântărită. Gestul lui Kuzmin poate fi privit şi ca o presiune asupra Moldovei în contextul reglementării transnistrene. Lavrov a declarat recent că viitoarea întâlnire în formatul „5+2” trebuie să fie una „revoluţionară”, insistând că reglementarea transnistreană poate fi realizată DOAR prin federalizarea ţării noastre. Chişinăul nu este încântat de această idee.

La recepţia de la Ambasada FR au participat, alături de Iastrebceak, şi alţi doi adjuncţi din „externele” de la Tiraspol. Toţi purtau „uniformă diplomatică transnistreană” în inima Chişinăului, în „inima statului agresiv (faţă de rmn), Moldova”. Degrabă Tiraspolul va organiza o paradă militară pe bulevardul Ştefan cel Mare din Chişinău, iar aceasta va fi condusă de Ambasadorul Rusiei în Moldova…De altfel, formula Ambasadorului rus cu care l-a prezentat pe Iastrebceak este o recunoaştere de jure a regimului de la Tiraspol. Un nou gest de recunoaştere de jure, deoarece până acum au mai fost astfel de atitudini din partea Moscovei.

Liderul PL, Mihai Ghimpu, dar şi foarte mulţi utilizatori ai reţelelor de socializare, au cerut declararea lui Kuzmin persona non-grata. Este puţin probabil că se va întâmpla acest lucru, deoarece ar genera un conflict diplomatic de proporţii, cu reacţii asimetrice din partea Rusiei. Moscova a demonstrat că poate să ne lovească destul de dur şi nu e cazul să mai testăm aceasta. Mulţi tineri au început să se mobilizeze pe FB pentru a protesta în faţa Ambasadei Rusiei. De altfel, ar fi o reacţie firească a societăţii moldoveneşti la comportamentul lui Kuzmin.

În final aş vrea să dau dovadă de un pic de naivitate sinceră, exprimându-mi speranţa că Ambasada va triminte un comunicat de presă cu scuzele lui Valeri Kuzmin. Totuşi, incidentul s-a produs în ajunul unei sărbători pentru poporul rus, Ziua Rusiei. Nu e plăcut.

Comentarii