Săptămîna Mare în politica moldovenească! Marea împăcare și spovedania lui Filat

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

S-a produs inevitabilul! Într-un interviu Moldpres, Vlad Filat recunoaşte că uneori a preferat să acuze pe altcineva, decît să îşi recunoască greşelile.

„Problemele legate de modul în care funcţionează AIE au fost personalizate. Nu a fost o abordare corectă. Dar, reiterez, aceasta este activitatea politică, poţi să ai poziţii total diferite, dar trebuie să găseşti calea compromisului, să comunici mai mult. E adevărat, nu am comunicat eficient în cadrul AIE 2. Nu este corect să personalizezi lupta politică, ori să aduci acuzaţii neprobate. Eu nu mă feresc să-mi recunosc greşelile. Nu este corect să personalizezi lupta politică ori să aduci acuzaţii neprobate. Am făcut şi eu astfel de greşeli, voi avea grijă ca pe viitor să nu le repet”, a mai declarat Filat.

Practic vedem și din declarația de mai sus, că marea împăcare s-a produs nu pentru ca cei doi Vlazi s-ar fi împăcat, ci pentru că Filat a înțeles că a greșit. A înțeles că denunțarea Acordului AIE a fost o greșeală care putea să-i fie fatală și astfel a aruncat țara în criză politică, a înțeles că nu e bine să acuzi pe cineva atunci cînd nu ai probe, a înțeles că el nu-i buricul pămîntului și calea pe care începuse să meargă este una greșită, pentru că dacă continua cu acuzațiile nefondate, arunca Republica Moldova în alegeri anticipate.

Dar oare Filat acum este sincer ? Pentru că nu este pentru prima dată cînd acesta își cere scuze de la Plahotniuc pentru faptul că l-a acuzat pe nedrept. Majoritatea cred că țin minte poveștile despre păpuși și păpușari pe care ni le spune ex-premierul de doi ani și jumătate, cu referință la Plahotniuc, ca mai apoi să regrete și să-și ceară scuze.

Sau acum printre „lacrimile” lui Filat se vede clar că acesta pur și simplu vrea să-și convingă foștii parteneri de guvernare să-i acorde votul de încredere pentru a redeveni prim-ministru cu acte în regulă.

De cealaltă parte, Vlad Plahotniuc spune că nu-i supărat pe Filat, că nu a avut un război cu acesta, dar nici nu se întîlnesc împreună la bere. De asemenea, Vlad Plahotniuc a menţionat că s-a străduit să menţină mereu o comunicare cu Vlad Filat şi descrie relaţia politică dintre ei drept una normală.

Mai pe scurt, Filat azi a recunoscut că de doi ani și jumătate a tot spus prostii și își cere scuze de la Plahotniuc. Dar oare cum se va justifica Filat în fața cetățenilor, dacă azi a recunoscut că pînă acum ne-a tot mințit cu poveștile despre păpuși și păpușari, doar pentru ași ascunde propriile greșeli ?! E greu de spus. Noi nu putem decît să sperăm că Filat acum este sincer și că va ține cont de condiția impusă de PDM, ca miniștrii cu dosare penale, să nu se mai regăsească în noul Guvern.

Comentarii

Ion Harghel

Ion Harghel

Cetăţean al Republicii Moldova, interesat de viaţa social-politică, pledez pentru dreptate, sunt realist şi vreau ca într-o zi întreaga clasă politică să dea dovadă de maturitate politică şi altruism pentru a contribui la unificarea societăţii. Cre...

Ultimele articole