ȘANSA LUI MIHAI GHIMPU ȘI TUDOR DELIU DE A FI DEPUTAT DEPINDE DE MENȚINEREA CETĂȚENIEI MOLDOVENE PENTRU TRAIAN BĂSESCU

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

În sfârșit Maia Sandu și Andrei Năstase și-au prezentat echipa care va participa, pe liste electorale, la alegerile parlamentare de anul viitor. La evenimentul, modest din punct de vedere organizațional, care a avut loc în incinta Teatrului Satiricus din Chișinău, au participat două-trei sute de persoane – probabil, delegații din teritoriu ai celor două formațiuni politice. O manifestație scurtă, fără mare cheltuială, fără efecte spectaculoase – nu au impresionat nici discursurile, nici ideile ori mesajele lansate în spațiul public. Rertorica referitoare la luatul țării înapoi o auzim de vreo trei ani, așa că, mai nimic nou. S-a promis creșterea salariului mediu la 11 mii de lei pe lună, creșterea finanțărilor pentru instituțiile de învățământ, reducerea cu 25 la sută a prețurilor pentru medicamente, restabilirea statului de drept și îndeplinirea, pînă în anul 2023, a condițiilor pentru acceptarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. De aici.

Nu s-a spus de unde vor fi luați banii pentru aceste subvenții și nici nu s-a pus mare accent pe recuperarea miliardului, motiv principal pentru apariția platformei politice condusă de Andrei Năstase. Nu a impresionat nici faptul că, în primele rânduri ale celor 50 aflați pe scena Teatrului Satiricus, s-au aflat Octavian Țîcu și Igor Munteanu – prezența domniilor lor la manifestările publice ale PAS/PPDA lăsa să se înțeleagă acest lucru.

A fost făcută însă o claritate – cea referitoare la faptul că cele două formațiuni politice vor participa într-un bloc electoral la alegerile parlamentare ceea ce înseamnă că vor trebui să acumuleze peste 8 la sută din voturi pentru a accede în viitorul legislativ moldovean. Așa se explică motivul pentru care nu au acceptat formarea unui bloc electoral din care să facă parte liberalii și liberal democrații moldoveni. Prezența celor două formațiuni politice în acest bloc electoral presupunea un procentaj ridicat pentru a trece pragul electoral.

În schimb, liberalii și liberal democrații moldoveni au ajuns la un compomis referitor la coordonarea candidaților pe circumscripțiile uninominale – Blocul electoral condus de Maia Sandu și Andrei Năstase nu vor înainta candidați în circumscripțiile uninominale în care vor candida reprezentanții Partidului Liberal și ai Partidului Liberal Democrat din Moldova – o șansă pentru Mihai Ghimpu și Tudor Deliu pentru a ajunge deputați în viitorul Parlament. Există un singur impediment, doamna Sandu a spus că blocul electoral pe care îl conduce împreună cu Andrei Năstase va sprijini doar persoane integre, astfel că toți candidații pe circumscripții trebuie să treacă filtrul integrității, Mihai Ghimpu își exprima anterior nemulțumirea față de așa ceva.

Dincolo de toate aceste clarificări, gustul amar rămâne. Mă așteptam ca opoziția extra parlamentară să ne prezinte membrii cabinetului din umbră – pe care spun că îl au – și să ne prezinte strategia economică pentru dezvoltarea statului moldovean. Mă așteptam să ni se spună mai multe despre viitoarea relație a statului moldovean cu România și mai multe despre viziunile opoziției de dreapta despre accederea Moldovei în structurile regionale de securitate.

Nu a fost să fie. Ni se cere să-i credem pe cuvânt și să-i votăm, ca să fie bine, să nu fie rău.

Aștept data de 7 noiembrie – atunci când vom afla cu toții dacă Traian Băsescu își păstrează sau nu cetățenia moldoveană.Prezența domniei sale în campania electorală va schimba rezultatul bătăliei electorale care începe. Așa că, șansele lui Mihai Ghimpu și Tudor Deliu pentru o viitoare deputăției depind de viitoarea hotârâre a Curții Supreme de Justiție.

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole