Șăfu’ Sloveniei a fost demis. E mai șăf al nostru de nu vrea să-și dea demisia ?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

foto facebook, Moldoveni CelebriJoi Guvernul Sloveniei a fost demis prin moțiune de cenzură, după ce premierul sloven, Janez Jansa, a fost acuzat de corupție. Spre marea uimire a mai multor așa ziși analiști politici din Republica Moldova, în Slovenia nu se vor organiza alegeri anticipate, dar se va forma un nou guvern.

Deci la ei se poate, în țările Uniunii Europene se poate de demis un guvern, cînd lucrurile merg pe o cale greșită, cînd în loc de profesioniști în guvern își fac loc hoții, contrabandiștii și corupții, fără ca să fie generate alegeri anticipate. De ce la noi premierul Filat nu dorește să demisioneze nici în ruptul capului, nu demite nici miniștrii cărora le-au fost intentate dosare penale, sau ceilalți funcționari corupți. Mai mult ca atît, de ce ne amenință cu alegerile anticipate în cazul în care va fi demis?

Răspunsul e simplu, alegerile anticipate care ar putea fi organizate în cazul demisiei/demiterii primului ministru sunt un mit, drept dovadă este Constituția Republicii Moldova, și anume articolul 103, ce prevede “Încetarea mandatului” Guvernului:

(1) Guvernul îşi exercită mandatul pînă la data validării alegerilor pentru un nou Parlament.
(2) Guvernul,  în  cazul exprimării votului de neîncredere de  către Parlament,  al  demisiei Prim-ministrului sau în condiţiile alineatului (1), îndeplineşte  numai funcţiile de administrare a treburilor publice, pînă la depunerea jurămîntului de către membrii noului Guvern.

Nimic despre alegeri parlamentare anticipate !

Pur și simplu analiștii politici de buzunar au născocit acest mit al anticipatelor, presa de buzunar a mediatizat, sau mai dat cu părerea și cîțiva bloggeri, și poftim, premierul Filat și-ar da demisia, dar nu vrea să arunce țara în alegeri anticipate. Defapt alegeri anticipate am putea avea în cazul în care PLDM nu acceptă varinta zero și va continua să fie în alianță cu PCRM.

Marian Lupu a chemat deja liderii PL și PLDM la dialog, așteptăm să vedem dacă acceptă Filat invitația. Ași zice eu că premierul are datoria morală față de cetățeni, cărora le-a promis Integrarea Europeană, să accepte propunerea colegilor de guvernare. El trebuie să discute cu liderii PDM și PL, trebuie să-și dea demisia, pentru a debloca criza politică în care tot el a băgat țara. Iar noul guvern care se va forma, să lucreze întradevăr pentru popor, nu pentru mașini beton și case scumpe.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Comentarii

Ion Harghel

Ion Harghel

Cetăţean al Republicii Moldova, interesat de viaţa social-politică, pledez pentru dreptate, sunt realist şi vreau ca într-o zi întreaga clasă politică să dea dovadă de maturitate politică şi altruism pentru a contribui la unificarea societăţii. Cre...

Ultimele articole