Să impunem taxe partidelor

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Starea politicii moldovenești prin prisma membrilor de partid și a participării majorității acestora în politica reală arată jalnic. Voluntariatul, per total, în Republica Moldova tinde spre zero, dar când vorbim de voluntariat politic, de voluntariat pentru a promova valori sau doctrine ajungem lângă o zonă penibilă. Câți suntem cei care luptăm pentru idealuri și suntem fideli, în primul rând, ideologiei și doctrinei pe care ne-o asumăm? Câți suntem în mod real: o sută, poate două sau trei sute? Bag mana în foc că în toată Republica Moldova nu ajungem la o mie. Membrii partidelor nu sunt membri buni de partid deoarece nu simt atașamentul față de acesta. Prea mulți sunt legați doar de protejarea afacerilor și beneficii conjuncturale.

Revenind la voluntarii din partide mai avem un mare dezavantaj: suntem în partide diferite. Chiar dacă ne leagă democrația, modul corect și demn de a trăi, partidele din care facem parte ne transforma în oponenți. Nu vrem sa ne ascultăm unii pe alții și nu avem cuvinte să ne vorbim sincer. Nu avem nici platforma în care să ne întâlnim. Din păcate.

Cândva partidele din Marea Britanie aveau aceleași dileme cu membrii lor. Pentru a le rezolva, britanicii au introdus o taxă. O taxă simbolică. Un angajament pe care și-l ia fiecare activist de partid. În anul 2012, de exemplu, studenții conservatori din UK plătesc 5 lire pe an ca taxa de membru. Sumă relativ mică chiar și pentru Republica Moldova: 90-100 de lei pe an nu e mult.

Toate partidele care sunt astăzi în Parlament au scris în statut că membrii de partid plătesc cotizație de membru, dar câte partide au mecanisme funcționale pentru aceasta taxă? Ironic sau nu, doar PSRM are inclus valoarea cotizației în statut: un leu la înscriere și minim cinci anual. Trebuie să adaug că PSRM nu e relevant deloc în acest tablou însă putem zice că pare un pas spre transparentizarea activității partidului.

Taxă cu valoare adaugată?

Cotizația ar curăți rândurile de pleavă, indiferent de apartenența ideologică: stânga sau dreapta. Vor dispărea situațiile stupide cu știri săptămânale în care “o mie de membri noi au aderat la … nu știu care partid” iar în imagini numeri 10-15 oameni. Cei care plătesc, de obicei, se asigură că primesc ceea ce vor. Doar un exemplu: literatura de partid va deveni solicitată, nu împinsă. Birourile teritoriale vor deveni mai

continuare dancaranfil.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii