„Să fiţi îngrijoraţi de liderii puternici”

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

După ce, în urmă cu 10 zile, mai tăia încă lemne, în pofida vârstei sale, de numai…94 de ani, luni 27 ianuarie, sensibilul cântăreţ de muzică folk Pete Seeger a trecut Styxul…

Dar pe cine mai interesează soarta unui cântăreţ folk, autohton sau de peste Ocean?

A scrie despre o asemenea fiinţă umană este aidoma unui urcuş asumat în turnul de fildeş al semenului  vizat, unde fiecare nouă treaptă vibrează cu o melodie diferită, rod al unei stări de spirit aparte, al unor convingeri deloc negociabile, al unor trăiri marcate de refuzul îngenunchierii în faţa trecătoarelor clipe deloc fericite.

Pete Seeger şi-a dorit să aducă bucurie compatrioţilor lui. Nu oricum. Ci cu un ritm surprinzător, vesel, antrenant, invitând la ieşirea din contemplarea tristă, descurajantă, a lumii înconjurătoare.

El însuşi, la 90 de ani, nu a ezitat să se alăture celor care iniţiaseră ampla mişcare de protest Occupy Wall Stret, chiar dacă deja era nevoit să se sprijine în două bastoane, după cum preciza scrupulos Associated Press.

Anterior a combătut atât isteria şi fanfaronada lui Adolf  Hitler, cât şi, ulterior, după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, obsesia deţinerii armelor nucleare.

Ironic, vesel şi înţelept, cântăreţul a surprins America atunci când a declarat, în anul 2011:

”Să fiţi îngrijoraţi de liderii puternici. Să speraţi să fie cât mai mulţi conducători slabi.”

În anul 2006 afirma că, pentru el, cea mai important muncă a fost să meargă din colegiu în colegiu, unul după altul, de regulă în cele mici, şi să cânte copiilor, adolescenţilor, melodii minunate, pe care aceştia nu le-au auzit niciodată la radio.

Asta pentru că melodiile sale nu erau doar pentru a alina suflete triste, ci şi pentru a le ajuta să înţeleagă cum să iasă la lumina pe care o credeau pierdută.

Seeger s-a născut în New York, pe 3 mai 1919, într-o familie de artişti. Mama lui, Constance, a cântat la vioară, iar tatăl său, Charles, era muzicolog.

Pete Seeger a precizat că s-a îndrăgostit de folk, la 16 ani, la un festival de muzică din Carolina de Nord, în anul 1935.

A renunţat la studiile de sociologie de la Harvard în 1938, după doi ani de la începerea lor, explicând ulterior că profesorul lui de sociologie susţinea în faţa discipolilor săi:

” Să nu credeți că puteți schimba lumea. Singurul lucru pe care îl puteţi face este să o studiaţi „.

Culmea este că atunci când a fost rugat să definească moştenirea lui pentru omenire, Pete Seeger a afirmat, cu bucurie, că nu zeci, nu sute, ci mii de americani folosesc muzica pentru a face o lume mai bună, una pentru toţi.

Crezul său fiind: „Gândiţi global, dar acţionaţi local.”

În 1997, cântăreţul a obţinut premiul Grammy, pentru cel mai bun album de folk tradiţional, intitulat simplu şi convingător: „Pete.”

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Ion Petrescu

Ion Petrescu

S-a născut la 2 noiembrie 1955, în Bucureşti, tatăl, Ion, fiind din judeţul Argeş, iar mama, Tamara, din stânga Prutului. A urmat cariera militară avansând până la gradul de colonel, fiind opt ani director al Trustului de Presă al Armatei României. ...

Ultimele articole