S.O.S. -Ianukovici a plecat la Moscova de urgență. Dacă Ucraina renunță la EUROPA, Republicii Moldova îi rămâne doar Unirea cu România

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Ianukovici a plecat din nou de urgență la Moscova, unde se va întâlni cu Vladimir Putin.

Aceste deplasări sunt cu atât mai ciudate cu cât este vorba de a treia în ultimele două săptămâni.

Vă reamintim că în urma unei situații similare, Armenia a renunțat fără nici o explicație la traseul său european și a ales să adere la Uniunea Euro-Asiatică.

Acest lucru aduce adânci semne de întrebare cu privire la interesul Ucrainei de a semna Acordul de Asociere.

Vă mai reamintesc că peste 100 000 de români basarabeni au ieșit în stradă la Chișinău pentru a confirma popular decizia unei direcții clare europene, în condițiile în care comuniștii nu au reușit că convingă populația pentru un traseu estic.

Dacă cumva Putin reușește să convingă pe ucrainieni să renunțe, situația în Republica Moldova se va complica extrem de mult, deoarece al doilea stat românesc va avea graniță cu un stat mai puțin prietenos, iar strategia pentru soluționarea conflictului transnistrean, prin izolare, ar cădea.

Cum miza Europei este Ucraina, interesul pentru Republica Moldova va scădea, și cel mai probabil va rămâne doar interesul istoric al României.

Da fapt, chiar și în caz de semnare a Acordului de către Ucraina, posibilitatea, ca după schimbarea guvernării, Republica Moldova să fie privată de o graniță cu un stat prieten, dispare.

Este de așteptat ca Putin să joace orice carte pentru a scoate din joc Ucraina. Pierderea acesteia ar marca căderea definitivă  a Imperiului Rus construit cu migală și violență în ultimii 200 de ani.

Pe ce poate miza Putin? Printre altele cu : promisiunea scoaterea trupelor de la Sevastopol, cedarea Transnitriei către Ucraina, livrări de gaz ieftin și condiții economice preferențiale, eliminarea amenințării cu dezmembrarea Ucrainei.

În atare condiții, granița Europei nu mai poate rămâne Republica Moldova, iar Unirea cu România va deveni chiar condiția esențială ce va fi impusă de la Bruxelles, și singura logică. Granița Europei va fi practic cu Imperiul Rus, iar șansele ca Republica Moldova să poată gestiona singură acest lucru sunt nule.
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html

Comentarii

Marius Dorin Lulea

Marius Dorin Lulea

- Istoric şi specialist pe probleme de geopolitică regională, preşedinte al Centrului pentru Cultură, Istorie şi Educaţie - Sunt militant activ pentru consolidarea democraţiei din Republica Moldova, apărarea drepturilor omului şi a creşterii imp...

Ultimele articole