Leancă o să-l roage pe Băsescu să-și realizeze Proiectul, dar va fi prea târziu. Leancă să răspundă pentru Filat!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Leancă , scula lui Filat, este atât de tendențios în aprecieri, încât nu mai rămâne loc pentru dubii – el nu interesul național al R.M. îl promovează , ci pe cel al Federației Ruse.

Fără a specifica, la modul concret, ce ”probleme cruciale” a creat președintele Traian Băsescu, referindu-se la noul proiect al reîntregirii neamului, plângărețul uită să spună ce prejudicii a adus Filat R.M. etalându-și incompetența pe Maidan.

Intuim care este una dintre probleme – cea a eliminării secesionismului. Numai că problema este inventată, iar Leancă, în calitatea sa de ministru de externe, trebuia să ceară, la o adică, încă acum patru ani, deferirea secesioniștilor Tribunalului Internațional.

Este clar de ce nu a făcut-o – pentru a fi ”pragmatic” în relațiile cu Moscova.

Atunci, însă, când vine vorba despre drepturile legitime ale românilor la reîntregire, ceea ce ar simplifica chinuitorul proces de admitere a R.M. în UE , Leancă consideră că Băsecu ne face deservicii.

De fapt, fiind eșuat odată cu vizele, Leancă începe a căuta motive ca să se spele pe mâni atunci când lumea îl va întreba unde-i binele promis.

Desigur, Băsescu va fi de vină, dar nu Filat, prietenul lui. Desigur, nu coaliția monstruoasă, care este pe cale să se risipească la fel ca un castel de nisip după primul val.

Prima lovitură ar putea veni din partea Ucrainei. Guvernul de la Kiev are toate șansele să-l răsplătească pe Filati pentru faptul că a turnat gaz pe foc pe Maidan.

Echilibristica în politica externă nu este o metodă nouă. Ucraina a început să o aplice după vizita lui Ianukovici în China.

„Impasul european ” în care Ucraina încă nu poate decide ” merge la vest sau la est ” durează mai bine de o lună.

Pentru a-și menține aliatul, Putin a anunțat că Rusia va investi 15 miliarde dolari în titluri de valoare din Ucraina și va reduce prețul pentru gazele naturale livrate ucrainenilor cu aproximativ o treime .
UE nu poate oferi aceste sume și nici gaze nu are pentru Ucraina.

Problemele existente între Rusia și UE, pe de o parte, și cele dintre Rusia și SUA pe de altă parte,îi permit Ucrainei să promoveze o politică externă asemănătoare cu mersul pe funie al unui echilibrist.

Această politică va deveni pentru câțiva ani cartea de bătaie a Ucrainei și Leancă , trebuie să învețe foarte bine tactica, fiindcă va plăti cu plecarea pentru gestul nesăbuit al stăpânului său cu veleități de dictator.

El a pierdut dintr-o dată doi prieteni – pe Băsescu și pe Ianukovici. Iar primii în competiția electorală intră Leancă și Filat cu tot cu ghindă. Desigur, vor fi zdrobiți.

Rusia la ora actuală este gata să plătească preț greu pentru menținerea trupelor sale în Ucraina și Moldova, ceea ce blochează extinderea NATO spre est.

În această situație , Kremlinul, desigur, va face tot posibilul pentru a nu admite ca Ucraina să treacă pe orbita UE.

Iar o politică externă fină de echilibristica îi va aduce Ucrainei cel mai mare beneficiu și îi va permite să-și rezolve problemele interne.

Din această perspectivă, poziția lui Ianukovici, care are șanse reale să câștige alegerile prezidențiale, poate fi intransigentă în raport cu Transnistria.

Unul dintre scenariile posibile ar putea fi consimțământul tacit ca Rusia să recunoască statalitatea regiunii secesioniste.

Acestea sunt doar câteva probe ce susțin afirmația de la începutul articolului.

Dorindu-și România o țară vecină, Leancă face sluj rușilor și aduce un argument în plus că îl doare în cot, ca și pe stăpânul său, de integrarea europeană R.M prin România, care se poate înfăptui doar prin realizarea proiectului Băsescu.

Comentarii

Vasile Grozavu

Vasile Grozavu

Spre nenorocul nostru, de 22 de ani ne căznim să aflăm răspuns la întrebarea: ”Și acum încotro?”. Cred că am aflat acest răspuns și cartea mea, ”Înapoi, pe Drumul Mătăsii”, dă un răspuns clar la această întrebare. Eliminarea trădării ca metodă utili...

Ultimele articole