Rusia va deschide Consulat general la Varniţa

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Titlul este, de fapt, o soluţie de alternativă problemei Consulatului rusesc la Tiraspol. Rusia continuă să insiste că vrea să deschidă Consulat general în regiunea transnsitreană, unde locuiesc peste o sută de mii de cetăţeni ruşi, iar Chişinăul, cam bâlbâit, dar se opune acestei intenţii. Motivul principal pentru care Chişinăul NU poate să accepte o misiune diplomatică la Tiraspol are un raţionament politic (de a nu recunoaşte această entitate separatistă). Mai există şi motive tehnico-juridice, care sunt utilizate ca şi principale argumente împotriva deschiderii acestui consulat.

Potrivit normelor internaţionale în materie de drept diplomatic şi consular, o misiune diplomatică poate fi deschisă după obţinerea acceptului ţării gazdă (în cazul dat DOAR Moldova are statut de actor internaţional cu drepturi depline) şi asigurarea securităţii misiunii, dar şi a drepturilor angajaţilor acesteea. Deoarece Chişinăul nu controlează regiunea de est a ţării, nu putem asigura securitatea Consulatului Rusiei la Tiraspol şi nici imunitatea diplomaţilor care vor lucra acolo.

Varniţa este o localitate aflată pe malul Nistrului, lipită de Benderul controlat de secesionişti şi la o distanţă de 20 de minute cu maşina de Tiraspol. Varniţa se subordonează Chişinăului. Ţinând cont de această aşezare geografică în coasta regiunii transnistrene şi la o distanţă mică de Tiraspol, dar şi de alte localităţi din estul ţării, Varniţa ar putea să fie localitatea unde Chişinăul ar putea accepta un consulat rusesc respectând toate normele internaţionale. Sunt însă gata ruşii să deschidă misiunea diplomatică la Varniţa şi nu la Tiraspol ?

Comentarii