RUSIA, IMPERIUL GAZELOR SAU MARELE ŞANTAJ

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Republica Moldova este supusă unor presiuni enorme, iar Guvernul se limitează a spune doar  că negocierile privind noul contract cu Gazprom sunt la o etapă avansată, dar încă nu s-a ajuns la un acord final. În spatele acestor declaraţii se ascunde, de fapt, un adevăr pe care nimeni nu doreşte să-l spună cu voce tare – Moldova este supusă celui mai mare şantaj, în stil rusesc, din ultimii ani.  Mizele sunt mari, geopolitice, economice… Va rezista Chişinăul?!

Să urmărim declaraţiile.

* Preţul gazelor pentru Moldova depinde de stabilitatea politică din ţară. O altă condiţie pentru a beneficia de combustibil mai ieftin ar fi aderarea la uniunea vamală Rusia-Belarus, a declarat la PRO TV ambasadorul Rusiei la Chişinău, Valeri Kuzmin. Interesant, despre ce stabilitate vorbeşte domnul ambasador. Una care să convină Kremlinului, presupunem. De fapt, ambasadorul spune clar – ne dorim o conducere politică loială şi renunţaţi la visul vostru european că vă vrem noi în uniunea asiatică.

* Surse din cadrul grupului de negociatori cu Gazprom susţin că, de fapt, discuţiile au fost practic sistate. Principalul motiv al acestui blocaj este faptul că gigantul rus, dar şi autorităţile de la Moscova, insistă ca Republica Moldova să renunţe la intenţia de a implementa cel de-al Treilea Pachet Energetic al UE, semnat de ţara noastră în octombrie. O eventuală acceptare a condiţiilor impuse de Gazprom poate pune cruce pe proiectele de integrare a Republicii Moldova în spaţiul energetic european şi la pierderea mai multor linii de creditare din partea structurilor europene. Totodată aceasta ar semnifica şi renunţarea la liberalizarea pieţei de energie şi gaze. (Adevărul)

* Recent, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a declarat că Gazprom este interesat de activele energetice ale R. Moldova. Şi că este dispus să ia în calcul, la stabilirea preţurilor pentru Republica Moldova, posibilitatea de a intra în posesia acestor active, în special este vorba întreprinderi energetice. Precizăm că printre cele mai importante active energetice ale statului se numără trei CET-uri, două RED-uri şi Termocom. Trei din aceste întreprinderi,  CET-1, CET-2  şi Termocom, vor fuziona într-o singură întreprindere, conform unei decizii de Guvern. Aici este de menţionat că  după recenta întâlnire a premierului Vlad Filat cu preşedintele Gazprom, Alexei Miller, ceaţa ce acoperea negocierile nu a fost înlăturată, iar premierul a fost destul de reţinut în declaraţii. Acest fapt ne face să credem că ruşii ne ţin din strâns şi au sugerat premierului că Moscova doreşte să jucăm după regulile ei şi nu a celor ce vin dinspre Bruxelles.

* Destul de tranşant a fost primarul Chişinăului Dorin Chirtoacă, citat de Unimedia, deşi a fost trecut cu vederea: Riscul este ca Termocom să ajungă în proprietatea Gazprom, adică VVP (n.red. Vladimir Vladimirovici Putin). Primarul a comentat decizia de fuziune a principalelor întreprinderi energetice din Capitală.

Acum să recurgem la istorie. Vă mai aduceţi aminte de doctrina “imperiului liberal” a lui Anatolii Ciubais. Principiile de bază se rezumă la:

–          Rusia îşi poate redobândi statutul de mare putere cu ajutorul resurselor energetice de care dispune, menţinând statele vecine într-o stare de dependenţă faţă de ea;

–          Giganţii energetici ruseşti să intre în posesia principalelor obiective industriale şi energetice din statele ex-sovietice, creând prin aceasta o baza pentru o viitoare hegemonie politică. Cum spunea Ciubais, construim un imperiu liberal  prin intermediul banilor, dar nu al tancurilor.

Concluzia este simplă. Acum, ca niciodată, Rusia transformă preţul gazelor naturale într-o veritabilă armă pentru a ne face să renunţăm la visurile noastre de eurointegrare şi să ne întoarcem acolo „unde ne este locul” – în Imperiul Răsăritului. Iar dacă Guvernul va da dovadă de slăbiciune sau se va conduce doar de interese politice populiste de moment şi va ceda Gazprom principalele active energetice, putem să spune cu siguranţă că Moldova îşi va pierde adevărată independenţă pentru mulţi ani înainte. Fiindcă cu Moldovagaz în portofoliu, plus principalele centrale energetice (dacă le cedăm în contul unor datorii şi în contul preţului mai mic la gaze), economia naţională va fi totalmente dependentă de Rusia. Şi dacă ne controlează economic, atunci şi politic vom fi tot sub Kremlin. Trebuie să mai amintim aici că şi Centrala de la Cuciurgan, perla sectorului energetic din fosta RSSM, tot este în buzunarul ruşilor. Schema e simplă, teritorial ne vom numi stat suveran, economic şi politic vom fi total supuşi.

Este interesant, după preţul gazelor, vom fi loviţi şi cu arma tradiţională din ultimii ani – embargoul pentru produsele moldoveneşti, în special, vinuri, fructe  şi legume.  Evenimentele cele mai interesante urmează încă să se producă. Să fim atenţi!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii