RUBLA rusească poate fi acceptată de Moldova pe teritoriul său… BNM

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Moldova este țară Suverană, Independentă și Liberă, recunoscută de toate țările în hotarele cuprinse după destrămarea fostei URSS.

Azi Moldova din cauza neprofesionalismului pierde din Suveranitatea Monetară, iar acesta va avea consecințe grave economice, sociale și politice.

Inacțiunea și neprofesionalismul va forma condiții de dispariție a Moldovei de pe hartă, am scris și anterior în alte publicații științifice.

De mai mulți ani se vehiculează posibilitatea introducerii rublei rusești în regiunea separatistă din partea stângă a Nistrului. De la an la an aceasta se face mai intens. Zilele trecuta au avut loc dezbateri pe acest subiect în Unul din Comitetele așa numitului parlament din acea regiune. Spectacolul s-a jucat bine, iar contrarele din timpul discuțiilor nu a fost altceva decât o scenă bine regizată, aruncată pentru autoritățile moldovenești responsabile de sistemul monetar – bancar din Moldova. Adică s-a aruncat o ”gălușcă” pentru Banca Națională a Moldovei, care a fost înghițită fără a fi probată la gust.

Majoritatea experților din stânga Nistrului nu văd probleme față de această intenție, iar îngrijorările oficialilor așa numitei regiuni separatiste și opunerile lor față de introducerea rublei rusești în regiune practic a fost o testare sau joc de culise. Imediat după acele discuții cei ce au manifestat contrarul au renunțat la cuvintele lor și nu mai sunt contra.

Aceasta a demonstrat faptul că a fost doar un spectacol bine regizat pentru a testa nivelul de diplomație de la Chișinău.

Analizând cu atenție scopurile regiunii separatiste, dar și programele lor de dezvoltare de la declararea separatismului încoace, se face clar de menționat că toate acestea sunt orientate spre apropierea de Rusia până la realizarea condițiilor de alipire a regiunii separatiste transnistrene la Federația Rusă, adică anexarea o parte din teritoriul Moldovei.

Drăguțan, nu vede nici un pericol pentru economia separatistă http://www.publika.md/asa-zisul-soviet-suprem-de-la-tiraspol-propune-introducerea-rublei-rusesti-in-regiune_1253881.html. Dar își dă seama guvernatorul BNM care sunt interdependențele și corelațiile dintre două spații valutare în hotarele unui și același teritoriu?

Se pare dumnealui nu conștientizează efectele și consecințele circulației concomitente a trei monede în unul și același spațiu monetar.

Numai una din prognoze pot anticipa. Imediat după introducerea rublei rusești în regiunea separatistă, majoritatea agenților economici din stânga Nistrului, înregistrați în partea dreaptă, vor migra înapoi la patria – mumă separatistă.

Cum se poate de declarat că nici cum nu va fi afectată economia Moldovei de la faptul introducerii rublei rusești pe teritoriul Moldovei? http://www.publika.md/asa-zisul-soviet-suprem-de-la-tiraspol-propune-introducerea-rublei-rusesti-in-regiune_1253881.html

De ce avem așa conducători, care nu văd în ansamblu situația sistemului monetar, care o dată cu aceasta poate fi pus sub jugul altei monede. Mai mult ca atât se pune în pericol toată economia Moldovei, sistemul monetar în întregime.

Cel mai grav este că toleranța ori necunoașterea metodei, cum ari fi putut gestionată situația adaugă încă o mare pierdere a Suveranității Republicii Moldova în întregime – Suveranitatea Monetară.

Încet cu încetul Moldova va ceda toată independența din cauza indivizilor, care accidental nimeresc la posturi de conducere ori din cei, care sunt angajați politic mai ales la funcțiile cheie al statului.

Comentarii