România va oferi ajutoare familiilor nevoiaşe din Republica Moldova

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Un lucru care  a trecut uşor de atenţia opiniei publice din Republica Moldova.

În timpul discuţiilor de ieri dintre oficialii români şi premierul Republicii Moldova, au fost luate mai multe decizii.

Vin vremuri grele în al doilea stat românesc, iar Republica Moldova se află instituţional şi financiar în stare de faliment. În acest moment nu mai există bani pentru plata salariilor şi pensiilor.

În timp ce îndeamnă spre anarhie, opoziţia nu vine cu nici o soluţie de finanţare.  Nu am auzit din gura lui Dodon şi Usatâi că ar exista promisiuni de ajutor financiar din partea Federaţiei Ruse. De altfel nici nu ar avea cum din moment ce economia acesteia se află într-un situaţie precară şi nu reuşeşte să mai finanţeze corespunzător nici regiunea transnitreană.

Cu toate acestea, România nu mai poate arunca cu banii fără a cere reforme implimentate. În această situaţie au fost puse condiţii, iar banii nu vor veni decât dacă se asigură implimentarea lor. România nu doreşte să fie părtaşă la întreţinerea unui sistem oligarhic.

Există şanse mari ca să avem o clasă politică ce refuză reformele ce ar împinge Republica Moldova pe un traseu normal. Ţinând cont de acest lucru oficialii de la Bucureşti au venit cu un program prin care să se adreseze direct cetăţenilor Republicii Moldova. Astfel se va oferi ajutor familiilor nevoiaşe, ajutor ce va fi format din bunuri de strictă necesitate. România a cerut ca ea însăşi să implimenteze proiectul, gest normal din moment ce frica de fraudare şi deturnare este mare. Un astfel de program există şi în România şi vă pot spune în ce constă el: produse alimentare(ulei, orez, carne, făină, etc…), subvenţionarea până la total al unor cheltuieli cum ar fi plata încălzirii pe timp de iarnă sau a întreţinerii, asigurarea unui venit minim garantat… Este posibil ca acest program să fie implimentat complet sau parţial.

Practic discutăm de o extindere a autorităţii statului român dincolo de Prut, pentru a proteja cetăţenii Republicii Moldova, indiferent de etnie. Acest anunţ mi se pare mai important decât suma de bani oferită spre împrumut şi pe care să fim sinceri, niciodată al doilea stat românesc nu o va returna şi sunt şanse ca să fie deturnată.

 

Comentarii

Marius Dorin Lulea

Marius Dorin Lulea

- Istoric şi specialist pe probleme de geopolitică regională, preşedinte al Centrului pentru Cultură, Istorie şi Educaţie - Sunt militant activ pentru consolidarea democraţiei din Republica Moldova, apărarea drepturilor omului şi a creşterii imp...

Ultimele articole